mărturisesc sincer că aștept de luni bune să scriu această recenzie. cu emoție, cu bucurie, cu tot dragul pentru omul din spatele acestei povești numită solomonarii.
se spune că, într-o familie, darul scrisului își alege câte un reprezentant pe care îl bântuie mai mult sau mai puțin. în familia noastră însă, darul scrisului ne bântuie pe toți trei, cei doi frați pe care viața mi i-a scos în cale atunci când mă căutam pe mine, și eu. pe mine mă știți deja din proză de pisică, asta dacă nu cumva mă știți deja de aici și vă mulțumesc. numai că astăzi nu este vorba despre mine, ci despre ei doi, dragii mei. oamenii datorită cărora sunt ceea ce sunt: psi. și o să-i recunoașteți dacă vă mistuie curiozitatea, în cea mai recentă apariție a editurii siono, darul lor de vară pentru voi, solomonarii.
dacă iubiți sibiul, o să vă fie drag să-l regăsiți în paginile acestui roman polițist încărcat de simboluri. dacă sunteți curioși cine au fost solomonarii, o să vă fie drag să-i descoperiți în paginile acestui roman aparte, deosebit, plin de scene extrem de bine descrise. și dacă mie mi-a fost dat darul metaforei în familia noastră, katia o să vă poarte cu un umor nebun prin poveștile ei, pentru că îndrăznesc să visez că întâmplările celor doi frați se vor așterne în alte și alte povești. am stabilit deja că darul scrisului nu ne lipsește niciunuia dintre noi, nu? ei bine, katia are magia de a pune vizualul în cuvinte și o face extrem de bine.
solomonarii este pe scurt o carte pe care o iubesc de când s-a născut și pe care am așteptat-o cu sufletul la gură. iar în spatele lor este un condei magic în care umbrele și lumina se întretaie, se unesc și se desprind într-un magic și special Sibiu, o poveste pe care umorul o luminează, iar simbolurile te fac să te oprești pentru o clipă întrebându-te cum de ai trecut de atâtea ori prin lumea aceasta și nu ai știut, nu le-ai văzut.
cartea te ademenește încă de la început, de la magica și minunata dedicație a autoarei. pătrunzi într-un univers, într-o lume de demult și apoi, ca într-un vis, te trezești în prezent, în piața huet din sibiu, așteptând soarele. pentru cei care nu știu încă orașul, piața este locul aproape magic: lângă biserica evanghelică întâlnești casa calfelor și turnul scărilor, acela care face legătura de sute de ani între cele două orașe, cel de sus și cel de jos. un oraș care, din șirul celor șapte cetăți transilvane, seamănă atât de mult cu orașul pe care eu îl iubesc și numesc acasă. pentru cei care, asemeni mie, au ancore puternice în acest oraș, romanul este cu atât mai ademenitor cu cât, cândva, ne-am plimbat noi înșine pe acolo. doar că acum este rândul lui katia și vova să se bucure de acest decor în care, parcă absolut din întâmplare, sunt implicați în rezolvarea unei crime, o rezolvare care se va petrece în stilul lor și în ritmul lor.
solomonarii este o carte pe care o iubesc nespus, așa cum iubește lumina vârtejurile de vânt ale furtunii: este la un capăt de ele mereu, este în însuși miezul lui. și sunt onorată și sunt bucuroasă și sunt mândră că în familia noastră darul scrisului ne-a atins pe toți și câ țin în palme această bijuterie. îți mulțumesc, draga mea, că ai adus din vârtej în lumină această poveste a voastră. și, orincotro ne va duce viața pe oricare dintre noi, de acum ne suntem mai aproape decât o bătaie de inimă și mai aproape decât o lucire de cerneală pe un cuvânt.
pentru că în familia noastră darul scrisului ne iubește în egală măsură, mă întorc iarăși spre solomonarii pe care i-am așteptat chiar și atunci când încă nu știam că există. nu conștient căci sufletul meu știa de fapt, așa ca voi. și încă o dată mă cufund cu bucurie în povestea pe care o știu. iar când îmi va fi dor de voi, am să vă regăsesc mereu în aceste pagini.
din familia noastră pentru voi, cu drag…
…pentru că prietenii sunt familia pe care ți-o alegi.
Abia la sfârșitul articolului mi-am dat seama ce vrei sa spui prin “familie”. Am vrut să te întreb de multe ori despre gradul de rudenie dintre tine și autoarea Solomonarilor, dar m-am abținut. Știi că m-ai făcut curioasă încă de când ai pomenit prima dată despre această carte, iar astăzi m-ai convins definitiv prin cuvintele așezate aici. Oricum am primit-o dimineață și abia aștept să o citesc! Mulțumesc, Pisic! ❤️
Aşteptăm şi alte cărţi de la tine şi familia ta.
Spor şi inspiraţie tuturor! <3
abia aștept să îmi spui cum i s-a părut, dana.
la mulți ani, vero! și eu aștept scriitura ta, căci mai ai multe de spus, știu.
Mulţam de urare, psi!
Şi pentru aşteptare.
Titlul romanului si coperta, m-au dus cu gândul direct la înteleptul rege al iudeilor, Solomon, desi din recenzia prezentata de tine nu reiese ca aravea vre-o legatura. Merci pentru prezentare !
O vacanta relaxanta, în toate aspectele binecuvântata, draga Psi !
legătura este în înțelepciunea lor, iosif!
mulțumesc!