cedrul (parfumul din pădurea lui dumnezeu)

Imagini pentru feminite du bois shiseidocedrul… o poveste de demult amintită astăzi de o întrebare:care este parfumul meu preferat pentru toamnă. și mi-am amintit ce scrisesem deja, demult.

motto: „parfumul este un acord al sinelui cu dezacordul, o întoarcere la magia pură“ (serge lutens)

considerat simbol al măreţiei şi deseori amintit în scrierile religioase (apare în scriptură de 75 de ori) lemnul sacru şi sfânt din care este construit acoperişul sfântului mormânt al mântuitorului şi din care solomon a ridicat templul lui ihave ori palatul regal, cedrul este eroul poveştii noastre de astăzi. o poveste pe care am mai spus-o cândva, născută din… căutări care au durat aproape trei ani. la capătul lor, așa cum știam deja, m-am îndrăgostit.

simbol al libanului de care se leagă prin mount lebanon unde, în vremuri îndepărtate, creştea pădurea lui dumnezeu, cedrul apare în parfumerie încă din antichitate, pe pereţii vechilor piramide egiptene regăsindu-se ca şi componentă a lui kyhpi– parfumul sacru- dar şi în grădinile suspendate ale lui nabucodonosor ori în templele indiene, ca lemn de construcţie a acestora împreună cu santalul, iar numele său vine din limbile antice greacă şi latină, „kedros”, rădăcină din care a derivat şi un alt cuvânt, citrice, deseori motiv de confuzie (l’eau cedrat era la vremea sa o apă pe bază de citrice nu de cedru).

uleiul esenţial de cedru, numit de plinius cel bătrân în scrierile sale „cedrium” conţine guaiacol şi era folosit la îmbălsămare, iar studiile recente ale cercetătorilor ruşi au demonstrat faptul că acest copac are o compoziţie chimică similară cu cea a citaminelor umane, fiind astfel pe drept considerat un simbol al longevităţii şi sănătăţii, cu proprietăţi terapeutice ieşite din comun.

din familia coniferelor, eroul nostru se regăseşte într-o mare varietate: cedrus atlantica (maroc), cedrus brevifolia (cipru), cedrus libani (liban), cedrus deodora (asia centrală), cedrus thuya şi cedrul roşu de virginia (america de nord), din acesta obţinându-se prin distilarea cu vapori de apă a frunzelor, conurilor şi chiar a tăieturilor proaspete din trunchiul copacilor, un lichid oranj cu gust dulceag şi miros sec, puternic, de creioane proaspăt ascuţite. cedrul se regăseşte în aproximativ 14% din parfumurile actuale şi este un bun fixator, folosit cu predilecţie în parfumeria masculină, în acorduri tipic lemnoase ori lichenoase, chypre cuir.

recompus chimic, asemeni multor ingrediente, îl regăsim sub numele de cedril metil cetonă, cedrol, acetat de cedril şi cedambrer, cu o nuanţă distinctă de ambră şi este deseori asociat cu iononele (mirosul sintetic de violete) şi labdanum (răşină folosită de asemenea în antichitate la prepararea tămâiei), iar dintre primele parfumuri cu cedru putem aminti pe cel creat de martial pentru domnişoara de la valliere- a la duchesse, un parfum creat în secolul XVII cu iasomie, cedru şi jonquille ori săpunul preferat de napoleon, brown windsor, cu miros de lavandă, bergamot, cuişoare, rozmarin, cimbru şi cedru, iar dintre clasicele parfumuri pe cel creat de casa creed în anul 1875, bois de cedrat.

în parfumeria actuală cedrul se regăseşte în notele de bază ale parfumurilor masculine: jules- dior, tuscany- aramis, cacharel homme, fahrenheit- dior, le male- jean paul gaultier, hermes terre- hermes, antaeus- chanel, aqua di gio for men- armani, în apele de colonie guerlain eau de cologne imperiale (creat în 1853) sau eau de fleurs de cedrat (1920), bleu- chanel lansat anii trecuți, dar şi în parfumeria feminină: l’anarchiste- caron, shalimar- guerlain, l’eau belle- azzaro, antilope- weil, visa- piguet, nahema- guerlain, talisman- balenciaga, magie noire- lancome sau givenchy very irrezistible poesie d’un parfum d’hiver.

parfumul ca un întuneric, ca un paravan între sine şi lume, o distanţă necesară ori un ecran invizibil, având miros de cedru în toate cele trei note ale sale s-a născut în anul 1992 şi este evocarea unui vis. un parfum care este asemeni unei linii violet în otravă, destinat nu oricărei femei şi nu oricărei nopţi, un chypre elegant, evocând marakech-ul cu străzile sale inundate de mirosuri, a fost debutul lui serge lutens în lumea parfumurilor, acest mare creator de nişă francez, cel care avea să declare cu ocazia relansării acestui parfum, în anul 2009: „feminite du bois este acuzatul, iar eu sunt judecătorul îndrăgostit de criminal”.

serge lutens a cunoscut marocul în anul 1968 pe vremea când era fotograf şi machior al casei dior şi va reveni aici, în grădinile de la marakech în căutarea mirosului pe care îl va recompune iar şi iar în parfumurile sale speciale. din amintirile sale de atunci va păstra mirosul de lemn pur şi sfânt, acel lemnul oudh, pe care orice pelerin la mecca îşi doreşte să îl găsească măcar o dată în viaţă, dar vor trece 30 de ani până când, sub bagheta sa, christopher sheldrake şi pierre bourdon vor recrea această amintire şi o vor dărui lumii într-un flacon de un roşu burgund, cu linii curbe, asimetrice, ca un sipet de taină ce poate ascunde miracol sau otravă.

parfumul, debutează cu note de vârf picante, fructate, de piersică şi prune îmbogăţit cu cardamon, tarhon, neroli şi ghimbir, miezul se conturează tot pe fonduri picante, cu acord de scorţişoară, flori de garoafă, iris, trandafir, iasomie, violete şi ylang-ylang, iar notele de bază sunt ambrate, lemnoase, cu cedru de atlas, completat cu note orientale de civet, ambră, mosc, santal, migdale. ca şi încadrare este un parfum lemnos cu acord de chypre dar mai presus de orice, este amprenta olfactivă a unui vis. într-o perioadă în care parfumeria era dominată de minimalism, de lejeritate şi discreţie, acest parfum este ca o crinolină, ca o bijuterie olfactivă, drapaje mirosind a lemn, în toate notele sale, dar nu unul sec sau dur, ci uleios, delicat, aproape animal.

apărut iniţial sub numele casei shisheido, parfumul a trecut sub numele creatorului său odată cu relansarea în 2009 (o relansare care pierde- după părerea mea- din fascinație și măreția originală) şi este… parfumul meu preferat.

 

15 thoughts on “cedrul (parfumul din pădurea lui dumnezeu)”

 1. Citesc postările tale cu şi despre parfum cu ochii largi deschşi şi cu sufletul dornic de frumos. Aşa, ca un elev în clasele mici. Mulţumesc, psi!

 2. iar eu le scriu cu ochii închiși, cu șoaptă, cu o mie de umbre peste dorul de lumea aceasta, iar și iar. îți mulțumesc pentru că ești, potecuță.

 3. tu ești un om frumos, claudia, știm amândouă că da. și, de câte ori privesc brățara de la tine, parcă te aud… happy
  eu sunt doar glasul tăcut al cuvintelor care se lovesc de mine și pe care vi le dăruiesc.

 4. Psi, am hotărât să nu te mai citesc. Nu pe tine, căci ar fi tare greu, ci scrierile tale despre parfumuri. Că îmi plac parfumurile, este știut dar că fiecare poveste parfumată a ta mă face să tânjesc după alt parfum zău așa, nu este frumos! Dacă mi s-ar potrivi este altă poveste, destul că rămân mereu visând la el. La el parfumul suprem! Drept este? Câte parfumuri atâtea dorințe. Oare se vând parfumuri cu picătura? Aș vrea măcar două-trei picături din fiecare. Din când în când, deschid sticluța și …mai citesc o poveste parfumată! O poveste de vară, alta de toamnă, apoi un vers de iarnă și lăsăm primăvara la sfârșit cu versuri albe sau violete. Am să te prind în volum dar nu cred că mă pot decide care să fie aroma coperților.

 5. m-ai speriat, roxana! zău așa! happy o variantă ar fi să-ți iei eșantioane, se găsesc la 5-15 ml, eu le iau pentru testări de pe unde găsesc. cel de astăzi însă nu-l mai găsești decât reformulat ori dacă ne vedem și vin cu flaconul în traistă. cât despre coperți, știi ce cred eu…

 6. Bun, cred ca sunt pe cale sa o comit, nu stiu, dar …ma abonez la blog/site datorita acestor povesti despre parfumuri. Ce descrieri!!!!! Asa sa tot citesc.

 7. laughing parcă era o chestie de abonare la blog. notify me of new post by mail… mai jos de căsuța pentru comentarii.

 8. Doamne, se vede ce ametita sunt! Scuze, eu vazusem doar pentru comentarii, desi este si cel cu noile postari. Mama ei de atentie! Multumesc!

 9. am primit la un moment dat un ulei volatil de cedru- cadou de la o persoana speciala ; i-am cautat semnificatia- cedrul ne duce dorintele la Dumnezeu happy

 10. parfumul meu preferat, anca. happy căutat ani în șir și găsit din întâmplare, când aproape renunțasem.
  fie că credem, fie că alegem să fim atei (până la urmă e problema fiecăruia) parfumul a apărut la începuturi în temple. adorarea divinului și celebrele fumigații au făcut posibilă nașterea parfumurilor solide (tămâie, quetoret, khypi). știința parfumeriei s-a legat multă vreme de călugări și preoți, a devenit din religioasă, medicală (primul parfum pe suport alcoolic eau de la reigne d’hongrie era un soi de amestec de mirodenii cu vin numai bun de leac) și abia apoi, într-un târziu, a apărut funcția de seducție a parfumului, cea pe care o știm noi.
  și cred că vă fac recenzia la cartea lui suskind cât de curând. big grin

Comments are closed.

error: Content is protected !!