ora de … poezie

se numeşte “ora de medicament”. este cel de-al treilea volum de poezie al lui radu sau ratzone cum îl mai ştim. volumul va apărea curând şi am emoţii (să nu uitaţi vă rog, primul său volum “sunt un gunoi, sunt un nimic” participă la concursul cea mai bună carte românească din anul 2014 şi vă rog călduros să-l votaţi, îl găsiţi la secţiunea de poezie).

de ce am emoţii? pentru că este prima oară în viaţa mea când citesc un volum de poezii înainte să apară. şi pentru că mi s-a dăruit enorm. din motive pe care vreau să le leg de timp (acel timp de când necunoaştem eu şi ratzone, fără să ne fi văzt vreodată de fapt) mi-a fost dăruit, am fost onorată să îmi spun propria părere despre această carte pe coperta a patra.

o mai fac o dată şi aici, deşi veţi găsi cuvintele pe carte…şi da, îmi doresc să aveţi această carte de pe acum.

“într-o lume tot mai bolnavă de însingurare şi tot mai grăbită în ascundere, nevoia de frumos şi nevoia de iubire se adapă cu poezie, doze de poezie, leacuri alchimice, servite la ora potrivită. aceasta pare să fie propunerea lui Radu, medicamentul, căutarea de sine şi eliberarea; manifestul de rămânere în cuvânt, cea mai justificată dintre nebuniile omului, ca o sinucidere a morţii, reţetar pe-un palimpsest în bătaia vântului.
“dintre toate lucrurile în care sângele a murit dinainte” chiar acel sânge care “circulă prin pereţi fără să dea vreodată afară”, poeziile sunt acele medicamente betablocante, amestecuri de cuvinte în eprubeta simţirii, care fac ca boala singurătăţii, a risipei şi a uitării să dea înapoi cu mirare. durerile care se repetă la 12 ore mai au încă nevoie de metaforă, de acel “pumn de cuvinte care să le peticească nevoia de a-şi închide rănile” pentru că, de fapt, “fiecare suflet are nevoie de un adăpost”, de acei pereţi ai timpului care se strâng şi în spatele cărora medicamentul este însăşi durerea, cauza şi efectul amestecate până dincolo de recunoaştere. pentru o viaţă sănătoasă respectaţi emoţiile poeziei.”

mulţumesc, radu. mulţumesc mult. ziua de astăzi este cu bucurie.

update: şi gata, ea poate fi cumpărată de aszăzi 4 martie, de aici

9 thoughts on “ora de … poezie”

  1. din bucuria cuvintelor care ies în lumină. ştii, am mai spus, o să mai spun: iubesc oamenii care se apleacă asupra cuvântului şi îl nasc din nou. îi iubesc pur şi simplu. happy
    big hug

  2. Frumos ai descris cuprinsul cartii si nevoia noastra de “medicament”. Am votat cu drag volumul si am reusit sa mai adun cateva voturi de la colege.

  3. îţi mulţumesc frumos, dana. happy radu este un poet care merită citit şi este un pui de om deosebit. cât despre descriere, m-am folosit de multe dintre versurile lui. poate şi pentru că cel mai bine se scrie el însuşi.

Comments are closed.

error: Content is protected !!