roşu. de iunie

articol preluat de aici şi de aceea păstrat cu majusculele pe care ştiţi deja că nu le iubesc. big grin

Cherries © by D H Wright

Am asociat de când mă ştiu inocenţa cu acele mici mărgele roşii, zemoase şi dulci ale cireşului, cele care se coc la sfârşitul lui mai sau puţin înainte de marea vacanţă, podoabele acestui pom care ştie cu certitudine că fructele sale sunt mai gustoase atunci când sunt atinse a furt de mâinile micuţe ale copiilor. Atunci, zâmbete dulci şi roşii se întâlnesc printre frunze şi crengi cu fructe roşii şi dulci ca în amintirile marelui nostru povestitor, Ion Creangă, sau în propriile noastre amintiri.

Sărbătorim în această săptămână copilăria şi, deodată cu ea, primele zile, calendaristic vorbind, ale verii; poate nu întâmplător împreună fiind aceste bucurii, căci vara se leagă prin multe şi dragi doruri de zilele vacanţei celei mari.

Şi pentru a creiona în parfum această sărbătoare am ales să vorbim astăzi despre cireş, acest pom care este plin de rod în această perioadă şi care a fascinat şi mai fascinează lumea parfumerilor cu mirosul său dulce, suav. De la coşul plin de boabe coapte ca nişte hohote de râs ale copilăriei şi până la esenţa de parfum, cireşele trec printr-un procedeu numit distilare moleculară şi compun apoi poveşti înmiresmate, floral-fructate, cărora le dăruieşte din frumuseţea şi prospeţimea lor.

Florile de cireş, sakura, a căror contemplare a devenit o artă în cultura japoneză, se regăsesc şi ele în parfum, cu delicateţea şi puritatea lor, în feng shui cireşul fiind simbolul armoniei dintre minte şi trup; casa Kenzo omagiindu-le prin nu mai puţin de trei parfumuri: Kenzo Amour, Kenzo Amour Indian Holi şi Le Monde Est Beau.

În seria apelor de parfum Guerlain, Aqua Allegoria, cireşul, floare şi fruct, apare în Cherry Blossom, iar în Givenchy Oblique Rewind cireşul este o evocare a copilăriei, mirosul fericirii amintirilor din această etapă frumoasă a vieţii, într-un parfum ce amestecă senzual lumea reală cu cea imaginară. Este fericirea de a trăi fără griji, inocent şi pur, îmbrăcată într-un parfum cu note carnale, seducătoare, nostalgice, într-un acord special de cireşe şi fistic.

În Cacharel- Gloria, parfumul femeii cu o mie de chipuri şi o mie de culori, cum a fost numit, femeia debordând de energie, actriţa principală a propriei vieţi, cireşele se regăsesc în notele de vârf ale parfumului, în acord amaretto îmbogăţit cu tuşe de hibiscus, iar în Frederic Malle- Biarade Concentree, parfum creat de Jean Claude Ellena, cireşele fac un acord tulburător cu fructul şi floarea de portocal amar, somptuosul bujor, aducând tuşa lor de veselie, ca un coş rostogolit în notele de bază ale parfumului cu tuşe de mosc.

Miss Dior Cherie, reinterpretare a clasicului Miss Dior, conceput „pentru a îmbrăca fiecare femeie cu o dâră de dorinţe, iar din flacon să văd ivindu-se toate rochiile mele” cum spunea Christian Dior, Cartier- Delices, L’Occitane en Provence- Cherry Blossom, Morgan- Love de Toi, Salvatore Ferragamo- Parfum Subtil, Nina Ricci- Les Belles de Nina Ricci Cherry Fantasy, Jeanne Arthes- Amore Mio, Jo Malone- Wils Figs and Cassis, sunt doar câteva dintre alegerile pe care le pot face cei care doresc să păstreze acest miros de-a lungul verii.

Annick Goutal a folosit cireşele în Quel Amour! un parfum cu note de coacăze roşii, bujori, trandafiri sălbatici, geranium, tuşe de peirsică, iar casa Fragonard le-a dăruit Cerisier en Fleurs, un amestec alb şi spumos, efervescent  de flori albe de cireş cu o atingere luminoasă de citrice, floare de portocal, iris şi note de mosc alb cu tuşe pale de santal. Un parfum delicat, floral liniştitor, cu un aer proaspăt şi jovial, evocând trupul roşu şi dulce al fructelor, amprentă subtilă pentru zilele de vară care ne aşteaptă.

Zilele acestea cireşe dulci însoţesc iar sărbătoarea copilăriei ca nişte hohote de râs revărsate pe aleile parcurilor, printre flori şi pomi ce veghează zâmbind la desenele pe asfalt şi la jocurile cu mingi colorate. Printre toate acestea un imaginar şotron ne aşteaptă să ne mai jucăm o dată ca în vremuri de demult, purtând de data aceasta la încheietură semn de iunie. Roşu.

Tuturor copiilor ce dorm în sufletele voastre şi copiilor ce dorm în braţele voastre, le dorim astăzi o vară şi o viaţă senină în care micile fructe despre care am povestit astăzi să le fie scut şi  bucurie. La mulţi ani, copilărie!

9 thoughts on “roşu. de iunie”

 1. Nu sunt sigura ca nu pacatuiesc cu fotografia asta. Nu musai de pofta. Cad in adoratie! Si daca imi mai si confirmi senzatia ca-s totuna cu inocenta, parca merita sa dau vreo 7 euro pe kilogram. Imi umplu frigiderul de innocenza. Dupa care ar trebui sa fac o plimbare pana la Galleries de beaute sa vad cat costa sticluta cu inocenta la casele mari. of, of… Grecia e ipothekata, isi imparte datoria frateste cu mine si-mi revin aproximativ 80.000 de euro datorie. buhubuhubuhubuhuuuuu. Tre sa gasesc alta cale de acces la inocenta, nu pe bani.

 2. 7 euro, lora? hmmm….ştiu ce spui şi te cred. inocenţa, de-aş găsi-o, ţi-aş aduce-o pe toată… dar mă tem că nu pot. nici la noi nu e prea roz, deşi toată lumea tace şi sloganurile ne cheamă la vot.

 3. nu numai copiii cei mici, geanina, chiar şi cei mari să ne trăiască… suntem cu toţii copii uimiţi ai acestei lumi. happy

 4. “zambete dulci si rosii se intalnesc printre frunze si crengi cu fructe rosii si dulci” chiar asa, psi! la fel de dulci si colorate ca un zambet de copil… frumoasa asociatie…
  si parfumul, flori si fructe, intr-adevar – dulce-imbietor…
  ma minunez de fiecare data, cat de mult iubesti sa le povestesti(parfumurile)
  si cat de frumos le povestesti!.. happy

 5. din păcate, altcersenin, m-am cam lenevit de muuultă vreme şi nimic din ce am scris (în prea rare ocazii) nu a mai fost publicat… sad

 6. să vină, să vină, spun şi eu, gabi… dar numai ploaia îmi răspunde. sad la mulţi ani nepoatei tale, copiilor tăi şi ţie!

Comments are closed.

error: Content is protected !!