dar de primăvară… câteva flori (quelques fleurs- houbigant)

quelques fleurs - houbigantsursa foto: perfumeprojects

Pe rue du Faubourg Saint-Honoré no.19, undeva la începutul domniei lui Ludovic al XVI-lea, mai exact în anul 1775, îşi deschidea magazinul numit A Corbeille des Fleurs, Jean Francois Houbigant, parfumer, gantier, mănuşar şi confecţioner de coşuri de nuntă.

Aflată cândva în afara Parisului, rue du Faubourg este astăzi un loc încărcat de istorie: la no.24 a fost deschis aici în anul 1880 un magazin al casei Hermes, la no.22 Jeanne Lanvin şi-a deschis în anul 1889 propriul magazin , iar în anul 1935, la no.35 s-a deschis Institutul Lancome, pentru ca astăzi să regăsim Palatul Elysee, reşedinţa oficială a preşedintelui Franţei la no. 55, ambasade şi hoteluri de lux.

În micul magazin pentru care tânărul Houbigant parcurese deja cei patru ani de studiu şi cei trei de ucenicie, obţinându-şi brevetele necesare, protejat fiind de ducesa de Charost, se vindeau pulberi şi unguente, farduri, ape parfumate, bureţi, plicuri de flori aduse tocmai de la Florenţa, săpunuri, pastile şi panglici, mănuşi parfumate, marţipan din miere, iasomie spaniolă şi – blazonul casei pentru multă vreme- coşurile de flori pentur nunţi şi botezuri.

Aşa s-a născut una dintre cele mai vechi case de parfum ale Franţei şi ale lumii, printre ai cărei clienţi de seamă s-au numărat nobilii şi clerul francez, dar şi curtea imperială rusă, regina Angliei, Napoleon şi împărăteasa Josephine, căreia Houbigant îi furniza impresionante cantităţi de mosc şi să nu uităm de regina Maria a României.

Houbigant s-a stins la vârsta de cincizeci şi cinci de ani, lăsând în urma sa o afacere prosperă pentru soţia şi fiul său, fără să bănuiască măcar ce sâmbure de glorie a plantat pe rue du Faubourg, un sâmbure ce avea să rodească peste aproape o sută de ani, mai întâi cu Fougere Royale, marele deschizător al clasei de parfumuri masculine care îi va purta numele (fougere) şi apoi cu unul dintre cele mai frumoase buchete florale din istoria parfumului, bătrânul – căci a împlinit anul trecut o sută de ani- Quelques Fleurs, creaţie a lui Robert Bienaime, consemnând prima utilizare a aldehidelor în parfum (aldehida C12 –AMN, izolată sintetic de Georges Darzens în 1903), înaintea marelui Chanel 5, în realizarea căruia Ernest Beaux s-a şi inspirat de altfel, aşa cum au făcut-o şi Henry Almeras pentru Joy de Patou, Vincent Roubert pentru L’aimant de Coty ori Henri Robert cel care a creat No.19 pentru casa Chanel.

Dacă în parfumul masculin, Fougere Royale, apare nota de cumarină în amestec cu cele citrice şi lemnoase, ce a influenţat semnificativ o serie de alte parfumuri, Quelques Fleurs este o capodoperă ce va schimba pentru totdeauna construcţia parfumurilor feminine de tip buchet floral, cele care până atunci fuseseră doar o încercare de a copia natura, de a redesena floarea. Quelques Fleurs nu este imaginea în olfactiv a unei flori ci un imens buchet, multifaţetat, cu o notă dominantă de liliac şi al cărui succes se datorează şi hidroxicitronellalului descoperit de Chut în 1908, compus chimic ce aminteşte de mirosul de tei şi lăcrămioare.

Parfumul se deschide cu note florale proaspete, neroli, tuşe citrice şi verzi, miezul este un acord perfect între chimie şi natură, cu o explozie florală în care regăsim trandafirul de mai, iasomie, ylang- ylang, tuşe de miere, garoafe şi irişi, violete, rodinol, salicilat de amil şi benzil, totul pe un fond moscat, vanilat, cu acorduri de civet, heliotrop şi santal.

Parfumul a fost reorchestrat în anul 1989 sub denumirea Quelques Fleurs L’Original, căruia i-au urmat în anul 1996 Quelques Roses, un floral aldehidic ce reuneşte notele de trandafir francez, bulgar, marocan şi egiptean şi Quelques Violletes în care vedetele sunt violetele de Egipt, amintindu-ne parcă de faptul că Regina Maria iubea aceste flori într-atât încât se spune că la Pelişor se mai simţea uneori mirosul acestui parfum dăruit ei cândva de un maharajah.

Quelques fleurs… o explozie de flori ce mai inspiră şi astăzi, amintind de vechile grădini victoriene sau de grădinile din sufletul fiecărei femei, un mare clasic ce şi-a câştigat cu prisosinţă locul în Osmoteca de la Versailles şi care anul trecut, cu ocazia centenarului, a fost relansat în varianta de extract de parfum, păstrat într-un sipet de lemn, aşa cum odinioară se păstrau amintirile preţioase.

houbigant regina maria

sursa foto: bp

dar pisicesc de primăvară în preajmă de florii, pentru toate florile din viețile și sufletele voastre.

10 thoughts on “dar de primăvară… câteva flori (quelques fleurs- houbigant)”

  1. Dar de preţ, cu note fine şi arome delicate, aşa cum numai mâţu ştie să ofere.
    Eu îţi spun de acum La mulţi ani! Zile pline de bucurii şi împliniri!

  2. bine așa, roxana! mie îmi cășună că-l vreau și fac niște conexiuni teribile pe asta, bașca îl caut de nebună și când îl găsesc mă strâmb ca curca-n lemne pentru că eu îmi imaginez cu totul altfel o anume aromă din corpul lui. laughing

  3. la mulți ani de pe-acum florinilor, florinelor, florentinilor și florentinelor. happy eu de florii sărbătoresc, de fapt nu chiar e sărbătoare, dar niciodată numele meu de mâț pervazier. totuși, mulțumesc, potecuță. happy

  4. Eu am trecut pe aici sa-ti urez o Duminica de Florii minunata, alaturi de aromele preferate!
    Cat priveste parfumurile, le descrii atat de frumos si eu le stiu atat de putin spre deloc! happy
    Dar sper ca nu-i bai! Cu drag!

  5. de ce să fie bai, suzana? happy sunt sigură că și tu știi lucruri care mie îmi sunt străine. e firesc să fie așa. happy

Comments are closed.

error: Content is protected !!