parfum: o alegere personală (câteva trucuri)

parfum, o alegere personalăparfum. o poveste închisă într-un flacon, o amintire declanșată de miresme, o formă de sticlă ce ademenește prin lucirile ei, o floare strivită în palme. parfum și alegere, una extrem de personală pentru că, așa cum vorbeam în scrierile care conturează omul după miresmele lui și pe care le găsiți aici, aici și aici, putem fi cunoscuți  sau recunoscuți și după dâra de parfum pe care o lăsăm în urma noastră, după alegerile pe care le facem atunci când vine vorba despre acest accesoriu invizibil, dar atât de pregnant. pentru că parfumul, cea mai intensă formă de memorie, vorbește despre cel care îl poartă și dacă asculți cu atenție cântecul acesta aromat, poți afla multe despre persoana din fața ta.

de-a lungul timpului, mi-au fost puse de multe ori întrebările aceasta: ce parfum mi se potrivește? cum să aleg un parfum? este potrivit să am doar un singur parfum? cum să port un parfum? și toate aceste întrebări își au de fapt răspunsurile în fiecare dintre noi. pentru că eu spun mereu, oricât de mult povestesc despre această lume, că parfumul este o alegere personală, una dictată de amintiri, de atracția noastră față de unele mirosuri și respingerea altora, de o stare și chiar și de o vârstă căci, odată cu trecerea timpului, ni se modifică și preferințele pentru parfum.

și totuși, poate fi învățată alegerea unui parfum? răspunsul scurt ar fi da, se poate învăța, în măsura în care această alegere este totuși un exercițiu de sinceritate și de cunoaștere personală. și dacă lăsăm la o parte ideile legate de trăsăturile dominante ale personalității, dacă privim puțin în urmă, la ceea ce am ales sau purtat ieri, am putea lesne observa mici diferențe de percepție, sigur, aceasta în condițiile în care evităm capcana lui ”se poartă”, ”este la modă”, ”îl are toată lumea” ori ”trebuie să-ți placă, doar este chanel”. pentru că, repet, parfumul este o alegere personală, una diferită de tendințele modei, numele casei, flacoanele văzute pe la prieteni. o alegere atât de intimă încât eu aș scoate de pe lista cadourilor pe care le oferim cu diverse ocazii, parfumurile (cu excepția acelora pe care le dăruim unor oameni pe care îi cunoaștem foarte, foarte bine).

care sunt cele mai bune trucuri atunci când ne alegem un parfum?

 • privește-te cu sinceritate. decide ce anume vrei să spună parfumul despre tine și alege acele arome care îți plac cel mai mult, armonizându-le cu momentul în care vei purta acel parfum (ziua sau seara) și cu anotimpul. parfumurile grele, orientale, sunt în genere parfumuri destinate unei vârste mature, purtabile în anotimpurile mai reci, de pildă și sunt nepotrivite în timpul zilei, atunci când mergem la serviciu. fă abstracție de ceea ce se poartă, este la modă, au ceilalți, în fond tu ești cel/ cea care va purta acest parfum.
 • alege parfumul dimineața. nasul, care poate distinge cam 10.000 de mirosuri, este mai odihnit atunci și vei putea alege cu mai multă precizie. personal recomand testarea pe piele în două puncte: zona de puls și zona de încheietură interioară a cotului. după pulverizare, încearcă să protejezi cele două zone și ieși din parfumerie. happy și spun aceasta pentru că acolo, în incinta aceea cu mii de arome, nasul ar putea fi ușor păcălit de parfumurile testate de celelalte persoane.
 • urmărește parfumul în toate etapele lui. notele de vârf se volatilizează în câteva minute, cele de mijloc pot dura până la 3-6 ore, iar cele de bază chiar și până la 24 de ore. iar ca și percepție, pe primele le descoperim instantaneu, cele de mijloc apar după câteva minute după aplicare, în vreme ce notele de bază le simțim cam la 30 de minute- o oră după aplicare. asta înseamnă că ceea ce testezi astăzi poți cumpăra mâine. cu suficientă răbdare vei putea observa cum evoluează parfumul în contact cu propria piele și dacă ceea ce ai ales are longevitatea dorită de tine.
 • folosește cartonașele din parfumerie și boabele de cafea, dar amintește-ți că nasul poate fi zăpăcit ușor, așa încât după trei testări ar fi momentul să iei o pauză. iar când boabele de cafea lipsesc, poți folosi propriul tricou pentru a ajuta nasul. el îți va recunoaște astfel, în materialul de bumbac, mirosul propriu (eu numesc asta întoarcerea corăbiilor acasă).
 • alege după culoare. ca să fie mai simplu atunci când ești în fața rafturilor din parfumerie, atunci când vrei să testezi ceva nou, amintește-ți că parfumurile de culori închise sunt de regulă tari, grele. alege un flacon roșu, violet sau negru dacă ești în căutarea unui parfum de seară și culori deschise pentru căutările tale de zi.
 • cere sfatul vânzătoarelor, dar alegerea finală trebuie să fie a ta, bazată pe instinct. alege parfumurile florale dacă ești o fire romantică, ori combinațiile mai dense, dacă ești o fire mai îndrăzneață. și amintește-ți că, deși creat pentru femei, jicky a fost multă vreme un parfum masculin, iar vetiver, parfum destinat domnilor, se regăsește și pe etajerele multor doamne.

parfum. o alegere personală. o poveste înscrisă în piele ca un tatuaj invizibil. pentru că spune-mi ce parfum porți se traduce prin aceea că … aș putea să-ți spun cine ești. iar în ceea ce privește numărul parfumurilor, aici iarăși totul depinde de fiecare. personal recomand câteva, pe principiul că ceea ce purtăm vara este mai subtil decât ceea ce purtăm iarna și oricât de mult ne plac parfumurile orientale gen aphrodisia ori tabu, ele se potrivesc doar serilor și deloc unei întâlniri de afaceri. cu toate acestea știu că sunt femei fidele unui singur parfum, etalonul, ceea ce face probabil foarte dificilă alegerea lui.

mistymorrning:“ ( ”
sursa foto: http://salome2.tumblr.com/post/148964941118/mistymorrning

și vă reamintesc că mai avem vreo zece zile din concursul celor trei parfumuri unde vă aștept comentariile.

 

16 thoughts on “parfum: o alegere personală (câteva trucuri)”

 1. Imi place cum comentezi despre parfumuri. Si nici nu prea stiu ce ar fi de adaugat. Eu prefer nuantele florale, fresh. Am intalnit persoane dedicate unui singur parfum. Eu nu sunt genul. Le corelez cu starea mea de spirit de moment, chiar daca suna ciudat. Am in cap o idee de a imi imagina un mic desen legat de un anume parfum. Inca nu stiu cum sa incep, dar, poate povestile tale despre parfumuri imi vor da un mic impuls!

  Un weekend aromat si frumos sa ai, draga Psi!

 2. Frumos articol, m-a relaxat citirea lui si, in plus, am invatat ceva nou ( alegerea parfumului dimineata ) .

 3. păi ar mai fi, suzana, și-ar fi destule! happy de pildă îmi stă sufletul când văd cum femeile agresează parfumul (acel gest de frecare a locului în care au pulverizat!) și parcă aud bietele molecule fugind. și mai fac atacuri de panică atunci când aud de parfumuri combinate?! surprise ca și număr (fără să le mai socotim pe cele trei care vor pleca la finele lunii spre câștigătoare) eu am zece parfumuri, dintre care două sunt deja vintage, nu se mai fa, iar câteva sunt parfumuri masculine. și am meru în listă câteva parfumuri de studiat, de cumpărat, de testat. happy
  un weekend bun și ție și… te aștept la concurs? happy

 4. da, mihaela, e o practică frecventă alegerea parfumului la orice oră a zilei și o păcăleală constantă să testezi un parfum în locul în care e plin de toate parfumurile. și vai de bietul nas. happy bine, recunosc, eu folosesc testerele, eșantioanele, e un proces mai complicat la mine și de durată ca să aleg un parfum, dar când știu că merg să cumpăr, o fac dimineața, chiar dacă știu deja cam ce voi cumpăra, iar nasul meu e pregătit.

 5. Daca tu vei face in continuare acest studiu, eu o sa-mi propun sa le vad altfel, in sens vizual. Imi doresc tare mult sa incep acest experiment. Habar nu am de ce. Asa, pur si simplu, asa cum vin toate ideile… happy
  Si nu, nu ma astepta la concurs. Tot asa, pur si simplu! big grin

 6. Am mai reţinut câteva ponturi ce-mi vor fi necesare atunci când voi alege un nou parfum. Multă vreme port şi eu un singur parfum, adică acelaşi parfum ani întregi, de zi cred, pentru că la mari întâlniri de afaceri şi petreceri nocturne nu particip. Să ai o duminică aşa cum ţi-o doreşti! happy

 7. întâlnirile nocturne pot fi și cu tine însăți, dana. parfumul e un accesoriu personal care- în mintea mea- îți aduce mai ale ție bucurie. eu așa cred.

 8. Ai şi tu dreptate, dar parfumul meu de zi, pe care eu, de cele mai multe ori, nu-l simt, lasă urme chiar şi-n lenjerie, într-o bluză pe care o port în casă. Uneori l-am surprins pe Alex amuşinându-le, sau chiar învelindu-se cu ele cât timp eu sunt plecată, să mă ştie aproape. E mare lucru. La căderea nopţii mi-ar plăcea să mă învălui în lumina lunii, sau în parfumul unor versuri, a unor melodii dragi, însă de cele mai multe ori ratez ocaziile astea. happy

 9. ceea ce caută de fapt fiul tău este… mirosul tău propriu, dana, unul pe care nu-l poți percepe tu, dar pe care el, pentru că e fiul tău, îl știe din primele zile. așa te-a recunoscut la început. cât despre parfumul pe care nu-l mai simți, asta mi se întâmplă și mie cu cele cu care rezonez perfect. feminite du bois îmi este ca o a doua piele, deși are longevitate și siaj, este chiar un parfum greu. dar m-am obișnuit atât de mult cu el încât…

 10. Vai ce bine prinde articolul ăsta! Chiar habar nu aveam cum pot alege un parfum înafară de faptul că-l pot mirosi, dar de multe ori m-am păcălit așa! Spune-mi te rog…de fapt chiar la tine m-am gândit. Mi-a recomandat o prietenă parfumul Estee Lauder Beyond Paradise. Spunea că miroase ceva ca floarea de Jardinie (așa s-o fi scriind?) Oricum, Când mi-a spus de el, primul gând mi-a fost la tine. Să întreb părerea ta. So, ce părere ai despre el? Merită? Ține mult? Ști de el? Mulțumesc anticipat pentru răspuns happy

 11. este… parfum american. happy are un siaj moderat spre mic și longevitate medie. sloganul lui a fost ceva de genul unei călătorii dincolo de timp și mirare. o să recunoști în notele de vârf floarea de portocal, zambila, lămâie și grapefruit, miezul este floral (iasomie, mahonia, gardenie și orhidee) iar notele de bază au hibiscus, prună, ambră și ambretă. și o tușă de caprifoi. nu te lua după mine, eu strâmb din nas la estee lauder, nici măcar cel mai celebru parfum al casei, beautiful, nu-mi place. laughing mergi și-l testează, dacă poți cere un eșantion și joacă-te cu el. cu certitudine este un floral.

Comments are closed.

error: Content is protected !!