un mâţ la porţile stanbulului

îmi amintesc acum, când mă despart puţine ore de plecarea la istanbul, cum am scris povestea care mi-a adus acest premiu: abia întoarsă din cracovia, cu bagajele încă nedesfăcute şi sub privirile (să zicem mirate ) ale soţului meu pe care îl expediasem preventiv după ceva de-ale gurii, ca să nu mai văd cum rânjeşte la mine frigiderul în care era frig şi cam atât.

bagaje nedesfăcute am şi acum în apropiere, căci abia ce m-am întors de pe alte coclauri, de data aceasta cu rost mai puţin roz: munca. şi îmi vine să râd şi nu-mi vine să râd la gândul că îmi dorisem enorm în vară să ajung la stanbul şi nu reuşisem, lucrurile se amestecaseră şi am ratat – din cauza căldurii cumplite- cetatea de catifea de la izmir şi cetatea templierilor de la bodrum, ba chiar şi troia din cauza… nopţii. văzusem însă mugla şi marmaris şi mă întorsesem odihnită (deşi drumul cu maşina prin turcia este un infern), reuşisem să mă cert cu un turc prin bazarul de acolo, mă înfruptasem iar şi iar din bucătăria lor, topisem ceaiuri în neştire, citisem orham pamuk sub umbrelele mari şi refuzasem de câteva ori “chilipirurile” lor.

visam încă la şalvarii aceia magici pe care mi-i doream, auzeam încă muzica ce-i chema pe dervişi la konya, tânjeam după bazarul egiptean cu toate simţurile ascuţite, arcuite, atunci când am scris.

pentru câteva zile pervazul pisicii va fi gol, dar v-am lăsat pe aici poveşti cu gust de ceai turcesc şi mirodenii.

să ne regăsim cu bine, arkadaş! 

sursa foto: aici

vinovaţi de excursie: kanal d– sponsor şi europa travel cei care s-au ocupat de tot ce a însemnat rezervare şi organizare (bilete de avion, cazare, turul oraşului şi biletele la principalele obiective, plus răbdare şi explicaţii pentru un pisic aşa curios cum sunt eu)

14 thoughts on “un mâţ la porţile stanbulului”

 1. Drum bun! Și o surpriză, cel puțin pentru mine:

  http://www.youtube.com/watch?v=vS3VAYw6C5E&feature=player_embedded

  Ben bir köylü kızıyım
  Gönlümden yaralıyım
  Derdimi anlatırsam
  Yürekler acısıyım.

  Vuruldum ben bir gence
  Kömür gözlü pek ince
  Kalbimi çaldı gitti
  Beni böyle mahvetti.

  Yalnız kaldım gurbette
  Aşkın hala dillerde
  Ağlarım ben halime
  Bu yabancı illerde.

  Hiçkimsem yok yalnızım
  Tek dostumdur bu sazım
  Onu çalar söylerim
  Ondan derman beklerim.

 2. sub podul galata, tibi? negreşit ajung şi să îţi spun de ce:
  1. trebuie să vedem stadionul galatei, nuu? deci trecem podul o dată :yahoo:
  2. peste podul galatei trebuie să trecem a doua oară ca să ajungem la galata mevlevihanesi după dervişii lui rumi…
  dacă planurile merg cum ne-am gândit, asta se va întâmpla duminică. winking

 3. gandurile mele iti vor insoti pasii imaginand povesti cu seherezade, sultani si cadane timide cu priviri arzatoare. narile imi vor fi pline de mirodenii exotice si de toate fructele pamantului. pielea va simti atingerea matasurilor fine in culori nemaivazute. apoi, cu aceste vise in gand si cu povestirile tale proaspete in minte, voi pleca pe urmele pasilor tai la inceputul toamnei happy. Sa ai o calatorie superba pe masura premiului castigat frumos!

Comments are closed.

error: Content is protected !!