octavian paler

se numea octavian, nume des întâlnit în transilvania şi era, aşa cum el însuşi se rostea, un suflet de ţăran din lisa, cea din ţara făgăraşului şi de la poalele caţaveilor, coborât din miez de sat şi din neamul palerilor, în inima bucureştilor, din drag de carte.

avea o vorbă a lui, ca o bucată caldă de pâine, din aceea abia scoasă din cuptor şi bătută apoi cu muchea cuţitului, să se ducă arsura şi coaja amară.

era născut în a doua zi a lui iulie şi când l-am văzut eu primele dăţi, pe sticla ca de cristal a televizorului, o umbră ca un amurg al anilor îi pândea chipul luminat de cuvinte şi gânduri.

mi-au plăcut întotdeauna scrierile lui deşi la prima lectură nu l-am înţeles deplin, fiind prea crudă în ale cunoaşterii. mult mai târziu, pe când nu mai colindam prin pădure ca un unicorn solitar, cu cartea în braţe şi nu mai legam soarele la lustră, citind până se revărsa dimineaţa, am început cu adevărat să-l preţuiesc.

şi anii s-au făcut cenuşă. şi peste ziua de astăzi rostesc în şoaptă nu cuvintele sale, care îmi sunt motto aici, pe blog, ci cuvintele sale care ne definesc pe mulţi dintre noi: “ceilalti lupi m-ar sfâşia, dacă ar şti că urletul meu e, în realitate, un plâns.

astăzi ar fi fost ziua lui. ar fi împlinit 85 de ani. se numea octavian paler.

definiţia despărţirilor- octavian paler

nu ştiam că floarea amară a singurătăţii
are dacă o atingi pe obraz
sunetul unor paşi care pleacă.

5 thoughts on “octavian paler”

 1. Psi, Paler e unul din scriitorii sufletului meu. Nimic nu m-a atins mai tare decat ” aventurile sale solitare ”
  Ani de zile, m-au urmarit cuvintele acestea ale lui : ” …dintr-o data, redescopar ca esentiale sunt doar viata, ibirea si moartea. Restul e spectacol. Alergatura. Amagire. Si ar avea vreun sens sa protestezi ? Nimeni nu ne-a fagaduit nimic la nastere. Dumnezeu nu ne datoreaza nimic, orice repros ar fi ridicol ”
  Multumesc Psi ca mi-ai reamintit de el. Statea intr-un colt de biblioteca si de suflet.
  Si totusi era acolo.
  Caci unii dintre semenii nostri, raman eterni prin urmele ce le lasa in inimi.
  Senin sa ai azi Psi happy

 2. l-am descoperit tarziu, intr-o perioada in care modul lui de gandire mi-a oferit alinare si credinta ca ce mi se intampla mie, au mai patit si altii si ca ar fi timpul sa-mi iau viata de mansete si sa merg mai departe. ii port o recunostinta mare…
  we placut tuturor!

 3. Un om deosebit! Îmi plăcea atât de mult modul său sobru de a fi, vocea sa molcomă, de ardelean înţelept. Am avut un profesor la facultate, care era consătean cu Paler şi tare frumos ne mai vorbea. Iar satul lor…îl descria ca pe o “gură de rai”!
  Frumoase gânduri ai scris aici, dragă Psi! Numai bine îţi doresc! happy

Comments are closed.

error: Content is protected !!