jicky (guerlain)- o poveste de iubire

îi promisesem lui coolnewz o poveste, ca semn de mulţumire pentru darul francez (pisica pe care aţi putut-o admira în later edit-ul postului trecut) pe care l-am primit şi cum ştiu că poveştile mele despre parfumuri, cele pe care le găsiţi de opt luni în alte pagini virtuale, îi fac plăcere, mi-am luat gândurile la răsfoit în căutarea a ceva anume, un parfum care să fie cool, chiar dacă nu este neapărat newz. şi ideea am primit-o tot de la amicii mei germani, împreună cu invitaţia lor de astăzi, la cosit: va fi aşadar un parfum ierbos şi nu oricare, ci un mare clasic.

împlineşte în acest an onorabila vârstă de 122 de ani de când a fost lansat şi chiar dacă nu este la fel de celebru şi de vândut ca mai tânărul chanel 5 (care în luna august va împlini 90 de ani) va rămâne mereu parfumul care a făcut trecerea de la compoziţiile simple, în formule ce astăzi ar putea părea naive şi care urmăreau fidel imaginea unei flori, la cele complexe, sofisticate, ce descompun natura în elementele care, prin reaşezare, creează adevărate metafore ce vorbesc despre suflet, despre emoţii, despre trăiri.

se spune adesea că iubirea a dat artiştilor acele aripi ce au dus la marile capodopere şi cunoaştem cu toţii poveşti de iubire transpuse în picturi, în muzică sau în compoziţii literare ce ne umplu sufletele de încântare. dar vă întreb: dacă maestrul parfumier este el însuşi un artist care amestecă, filtrează şi ţese poveşti, se poate exprima astfel, prin miros, iubirea? dacă ne referim la jicky al casei guerlain se pare că da, poveştile de iubire pot fi captate prin miros, devenind astfel memorabile, nemuritoare.

şi vă invit imaginar, în timp, la sfârşitul secolului XIX, atunci când casa guerlain îşi câştigase, prin eau de cologne imperiale, titlul de furnizor al casei regale, creată de pierre-françois pascal guerlain, cel care deschisese această casă de parfumuri, la paris, pe rue du rivoli. la vremea respectivă tânărul aimé guerlain era plecat în anglia, la studii, continuând tradiţia de chimist şi medic a tatălui său. avea 27 de ani atunci când este chemat acasă pentru a prelua afacerea familiei împreună cu fratele său. şi se întoarce. cu sufletul sfâşiat de iubirea pentru o tânără englezoaică pe care el o alinta cu numele de jicky. o iubire de tinereţe, neîmplinită, pe care o va omagia mai târziu prin parfumul cu acelaşi nume, un nume care va fi purtat mai târziu şi de nepotul său, jacques guerlain, cel care va deveni unul dintre cele mai importante nume ale parfumeriei secolului XX, creatorul lui mitsouko şi shalimar. reîntors în franţa aşadar, aimé guerlain nu se va căsători niciodată. va deveni maestru parfumier, în vreme ce fratele său se va ocupa de conducerea şi extinderea casei. aşa se naşte parfumul omagiu al primei iubiri, “un tablou parfumat diferit de reprezentările fotografice ale epocii” aşa cum avea să-l descrie peste ani jean paul guerlain şi pentru care maestrul a folosit nu numai tehnici de extrecţie noi pentru acele timpuri, ce confereau un caracter mult mai stabil absolutelor ci şi materii prime sintetice cu care el se familiarizase deja, ca chimist: vanilina, cu mult mai tenace decât tinctura naturală şi cumarina cu notele sale amintind de fân şi de tutun.

jicky era un nume des întâlnit în epocă, atribuit deopotrivă băieţilor şi fetelor, diminutiv al prenumelui jacques şi respectiv jacqueline, această ambivalenţă regăsindu-se şi în parfumul care, deşi creat pentru femei a fost mai uşor acceptat şi folosit de bărbaţi. doamnele l-au considerat extravagant şi aveau să treacă douăzeci de ani până să îl accepte.

încadrat în familia fougeré cu acord semioriental aromatic, jicky este ca o cascadă de râs enigmatic, un parfum luminos, profund, cu un impresionant acord între prospeţimea notelor de vârf şi căldura celor de fond. tincturi naturale de mosc, civet şi tonka, ieşite astăzi din practica curentă, au conferit parfumului o puternică individualitate, fiind greu de imitat, în formula sa originală fiind încifrată taina cea mai ascunsă a casei, acordul guerlinade.

parfumul debutează cu note de vârf proaspete, citrate, cu nuanţe de bergamot, lavandă, mandarine şi rozmarin, completate cu note ierboase, aromatice, de cimbru, măghiran, verbena şi busuioc. mirosul ierbaceu, cald, picant, al notelor de vârf este dat de folosirea cumarinei. miezul parfumului este floral lemnos, de iasomie şi patciuli, aducând o latură profundă şi densă, susţinută de trandafir, iris şi vetiver, ce coboară apoi în notele de fond balsamice, exotice de vanilie sintetică, la care se adaugă răşini de olibanum, opopanax (smirna dulce), lemn de santal şi note animalice pure de mosc, civet şi ambră.

acordul de vanilină al acestui parfum va fi reorchestrat în shalimar (1925) atunci când, prin folosirea etilvanilinei, de trei ori mai puternică, se va naşte o capodoperă. flaconul parfumului, realizat din cristal baccarat, este una dintre cele mai frumoase sticle de parfum ale casei şi a fost desenat de gabriel guerlain, amintind de o veche fiolă farmaceutică şi al cărui buşon face trimitere directă la dopul sticlelor de şampanie.

astăzi jicky în formula sa originală nu mai există decât în sipetele osmotecii de la versailles. el a fost reformulat, înlocuindu-se materiile prime devenite interzise cu materii sintetice, cele pe care chimia, acest aliat al parfumeriei le va fi descoperit ulterior.  dar el continuă să îşi spună povestea, să fascineze, printre doamnele care au purtat acest parfum fiind scriitoarea colette,  brigitte bardot, împărăteasa eugenia şi jane birkin. costul unui parfum jicky actual este în jurul a 50 de dolari, dar seria vintage poate ajunge şi la 200 de dolari.

7 thoughts on “jicky (guerlain)- o poveste de iubire”

  1. La cum l-ai descris cred că-i o nebunie. eu-s tare pe dinafară cu parfumurile. tare, tare! adevărul este că-ţi trebe bani ca să ţi le poţi permite. şi cum eu investesc în ţigări… 😆

  2. Frumoasă descrierea ne-ai făcut aici, dragă Psi! Se vede cât eşti de pasionată! De-abia mai învăţăm şi cei mai necunoscători cum e cu adevăratele parfumuri!
    Numai bine îţi doresc! happy

  3. Dacă nu am avea simţul mirosului…nu ştiu ce-am mai fi. Sunt atâtea miresme în jurul nostru şi toate ne înfrumuseţează viaţa. Numai câte flori parfumate sunt în natură şi cât am vrea să luăm cu noi parfumul lor. Cred că aşa au început oamenii să facă…parfumuri: din dorinţa de a aduce mai aproape miresmele florilor. Dacă se poate…cât mai multe la un loc!
    Bunăoară acum, după ploaia zdravănă de afară, îmi place să îmi încarc plămânii cu mirosul ploii, a naturii spălate de picurii de ploaie.
    O zi frumoasă, Psi! happy

  4. Uite, asta nu ştiam, cu funcţia de adorare a divinului! Foarte interesant! Abia aştept să ne spui mai multe!
    O seară frumoasă! happy

  5. interesante cunostinte detii tu, psi draga! pentru mine, o profana, tot ce spui tu e absolut inedit. fara legatura cu parfumul descris de tine, dar in conexiune cu guerlain, mi-a placut tare mult “madame”-eau de parfum, care in primul moment m-a oripilat cu o aroma puternic respingatoare, iar apoi o zi intreaga l-am adorat, alaturi de cei din jurul meu care-mi tot cereau mana pe care-l incercasem. o experienta interesanta!

Comments are closed.

error: Content is protected !!