guerlain. les parisiennes și chiar mai mult decât atât. uneori este de-ajuns o fotografie, așa cum este cea alăturată, pentru ca mintea să înceapă să caute, iar nasul să își dorească, cu o bucurie mereu nouă, să descopere ce se ascunde în spatele….
după o lungă tăcere, prima postare per fumio a acestui an, s-a născut la vederea celui mai recent flacon din seria les parisiennes a celei mai titrate case franțuzești de parfumuri, guerlain și vorbim despre baiser de russie, un parfum omagiu pentru un oraș care, fie și numai în dantelăriile flaconului se regăsește pe deplin (să ne reamintim oare de celebrele ouă faberge pe care țarul nicolae le dăruia soției sale în fiecare an de paște?), moscova.
probabil că se știe deja, colecțiile exclusive ale casei guerlain s-au născut din dorința de a aduce pentru cunoscători acele adevărate opere de artă în olfactiv pe care casa guerlain le-a construit de-a lungul timpului (iar jean paul guerlain în ultimii 40 de ani). destinate vânzării în magazinele proprii și în buticurile de parfumerie partenere, seriile exclusive ale casei guerlain sunt l‘art et la matière, parisiennes și les elixirs charnels, ușor recognoscibile după forma flaconului: primele readuc în atenție celebrele flacoane dreptunghiulare cu bușon negru, les elixirs charnels vin în flacoane transparente cu dantelă argintie la bază și bușon transparent, în vreme ce les parisiennes aduc în atenție aceste flacoane dantelate și aproape irezistibile. anunțate încă de acum patru ani, pariziencele au apărut sub bagheta lui thierry wasser, iar astăzi sunt în număr de șapte, reeditări omagiu, la prețuri deloc mici, ale unor parfumuri clasice, atemporale. să mai spunem că flacoanele les parisiennes sunt un omagiu redimensionat a clasicei bee?
l’heure de nuit vorbește astăzi, cu glas nou, despre unul dintre cele mai frumoase parfumuri ale casei, celebrul l’heure bleue compus în anul 1912 de jacques guerlain, un parfum emblemă al genului său, atât de des reinterpretat de-a lungul timpului. apărut în anul 2012, chiar în anul centenarului lui l’heure bleue, l’heure de nuit se depărtează întrucâtva de predecesorul său, vorbind despre același albastru al cerului parizian într-un limbaj mai nou și mai proaspăt. flori de bergamotă și portocal, heliotrop, nelipsitul acord guerlinade, mosc și lemn de santal amintesc puternic de l’heure bleue însă se și deosebesc de acesta fiind un parfum oriental, predilect pentru un suflet tânăr . costul flaconului la lansare: 270 dolari.
liu de astăzi este expunerea în olfactiv a operei lui puccini- turandot și păstrează numele originalului compus de același jacques guerlain în anul 1928. ”ce se naște în fiecare noapte și moare în fiecare zori?” – speranța. aidoma eroinei lui puccini, al cărui nume îl poartă, atemporalul liu a fost- se spune- varianta de floral aldehidic preferată de rose kennedy (de altfel după moartea acesteia guerlain a retras parfumul din fabricație reapărând în 2005 pentru foarte puțin timp). un parfum al contrastelor dintre prințesa turandot și slujnica liu, pe care casa guerlain l-a așezat în straie noi, în seria les parisiennes. preț pe amazon astăzi aproximativ 400 de dolari.
mademoiselle guerlain, cu scânteierile sale roz, a apărut în seria pariziencelor în anul 2014. parfum oriental floral este reorchestrarea lui petite robe noir nr.2 și păstrează acordurile precedesorului său. floare de portocal, galbanum, lămâie, frunze de violete, iris, bezele, mosc, tușe de piele, vanilie și santal, precum și nelipsitul acord al casei alcătuiesc chipul și îndrăzneala (impertinența chiar0 tinerei femei din paris.
mon precieux nectar completează și el lista acestor mici bijuterii, fiind un floral lemnos moscat apărut în anul 2012. costul lui în parfumeriile guerlain este de 445 dolari și este descris ca o floare de portocal dulce, miere, pentru o aură uluitoare și dependență. un parfum ce emană eleganță dar și o notă sexy, creat de randa hammami, este cu siguranță un parfum gurmand și bogat, ca și numele lui. s-ar putea să vi se pară dulce, s-ar putea să vi se pară că nota de vanilie este abundentă, clocotitoare, s-ar putea să vi se pară vibrant și nobil deopotrivă. lemn de santal și gaiac, tămâie și vanilie, floare de portocal, iasomie și migdale amare dar și moscuri albe compun acest… nectar prețios, nu foarte ușor de purtat.
nuit d’amour este pictura lui gustav klimt- doamna cu pălărie neagră și șarpe boa redesenată de jean paul guerlain cu ajutorul mirosului, într-o magie atât de cunoscută lui. întruchiparea femintății, așa cum a fost numit, parfumul este un omagiu adus trandafirului, emoția care face femeile să roșească. boabe de piper roz, violetă, lemn de santal și mosc însoțesc trandafirul alături de iris în acorduri fructate de litchi. un parfum care și-a așteptat vreme de patru ani locul în serie și al cărui cost este astăzi de 385 dolari.
și ajungem la promenade des anglais lansat în anul 2016, costul lui fiind de 425 de dolari, un parfum care amintește de promenada cu același nume din nisa. de altfel casa guerlain l-a și numit o evadare dulce și proaspătă pe coasta de azur, un parfum cu note de bergamot, frunze de violetă, smochină și heliotrop, boabe de coacăze, iris și lăcrămioare, trandafir și moscuri albe.
și iată-ne ajunși la final. sau nu? vă puneam că postarea a fost născută din curiozitate. curiozitate față de cel mai nou parfum al seriei les parisiennes, baiser de russie, un parfum care schimbă complet locația căci nu mai vorbim de paris. orașul vedetă sau omagiu al acestui parfum lansat anul acesta este moscova și se pare că noua tendință a seriei este ”a city, a perfume”. baiser de russie este un parfum vibrant, omagiu adus femeii moscovite cu stilul ei boem-tradițional și atitudinea boho chic și se compune din tușe fructate și florale: bergamot, ace de pin, prune, lămâie și absint, iasomie și afine pe un pat de mușchi alb și vanilie, boabe de tonka, lemn de santal și caramel. preț de lansare 230 de euro.
ei, care v-ar plăcea?
fotografiile au fost preluate de pe site-ul casei guerlain.
M-au amețit atâtea miresme. Am tot încercat să-mi imaginez, să simt cumva aromele, dar mi-a fost imposibil. Nu sunt expertă în acest domeniu, deşi cred că mi-ar plăcea. Dintre toate cele prezentate aici cred că mi s-ar potrivi primul (stai să mai citesc o dată). Da. Cred că l’heure de nuit, nu că m-aş simți mai bine în orele nopții ( sau poate da), dar buchetul miresmelor descris de tine chiar mă atrage. Ar fi fain să-l şi pot mirosi. Mersi pentru noutăți! Chiar trecuse ceva vreme de când nu ne-ai mai povestit parfumuri.
Promenade des anglais – votat. Nici eu nu am datele necesare pentru a putea simţi un parfum doar din descriere, şi tu ai oricum un stil aparte de a ne duce-n poveste şi a uita de noi, dar dacă e lăcrămioară şi mosc, e-al meu
Am făcut o pasiune şi pentru un anume gel de duş numai pentru că … mosc. De lăcrămioare ştiai deja, te-am zăpăcit cu ele.
“Daca barbatului tau nu-i place parfumul tau preferat, schimba barbatul – nu parfumul.” -Greta Garbo –
O seara parfumata, draga psi !
așa m-am gândit și eu, dana, că nu mai scrisesem de multă vreme despre parfumuri. și cum mi s-a ițit baiser de russie înaintea ochilor (sunt curioasă cum este, recunosc, fără să fiu vreun fan guerlain și, sincer, nici nu aș da atâția bani pe un parfum) mi-am zis că e momentul să ne dezmorțim. poate reușesc să obțin niște eșantioane, să vedem cum se mișcă lucrurile (și prietenii de dincolo).
potecuță, moscurile se găsesc inclusiv în detergenții obișnuiți. cât despre descriptori și atracții, aici lucrurile se simplifică prin aceea că oricât s-ar scrie despre ingredientele și povestea unui parfum, ceea ce-l face plăcut ține de mecanismele noastre interne, de memoria noastră olfactivă, de amintirile și emoțiile pe care le stârnește. uite, mie mi s-a întâmplat să ador din descriptori un parfum, dar la momentul întâlnirii nostre, nota pe care mi-o dorisem eu nu era atât de intensă pe cât îmi imaginasem. de fapt am un singur parfum îndelung căutat și iubit care mi s-a pliat pe suflet atât din ceea ce știam despre el, cât și din ceea ce simt când îl port. este vorba despre feminite du bois. azi îl folosesc cu zgârcenie pentru că nu se mai fabrică varianta originală.
o să contrazic, iosif, vorbele gretei. fie și numai pentru că parfumul este o alegere lăuntrică. și, de fapt, bărbatului chiar îi place parfumul femeii pe care o iubește, mireasma ei proprie și inconfundabilă pe care nicio minunăție inventată de chimiști și parfumieri n-o poate reproduce de fapt. eu așa cred.
Eu doar citam parerea acestei rafinate vedete, ceea ce nu înseamna ca as subscrie parerii ei sau al oricarei alte persoane, indiferent de categoria sociala si/sau societatea din care face parte. Oricum, personal dintotdeauna am iubit, apreciat, stimat si respectat femeia, însa niciodata nu m-am încrezut 100% în perceptia si intuitia ei, dealtfel, în multe planuri si aspecte cotidiene, mult superioara barbatului. Si da, când barbatul iubeste cu adevarat, orice parfum ar utiliza femeia iubita, sentimentul autentic al iubirii, nu ar fi afectat de cele cinci simturi, iubirea adevarata, neconditionata, depaseste barierele celor cinci simturi primare, aparente relative, efemere, trecatoare, patrunzând în profunzimea sufleteasca si spirituala, paradoxala a fiintei rational-sentimentala numita OM…
Un Weekend superb, draga psi !
ori, ca să simplificăm, feromonii, bată-i vina!
un weekend frumos să ne fie tuturor, iosif.
Asta afirma stiinta lumii moderne, care este o manipulatoare a constiintelor curate, nepoluate de filozofii, doctrine si legi omenesti, firesti, pamântesti, însa eu sunt convins ca omul rational-sentimental evoluat sufleteste si spiritual, metamorfozat, (re) format, nascut din apa si Spirit, nu e doar un simplu animal, iar daca si omul produce “feromoni” si se comporta ghidat de acestia, ma întreb retoric, cu ce se diferentiaza homo sapiens sapiens, de celelalte specii de mamifere si unde se regaseste evolutia acestuia ?
în conștiință, iosif, în gândire. animalul este lipsit de scânteia aceasta care ne deosebește de el, însă chiar și conștienți fiind, multe dintre reacțiile noastre, din comportamentele noastre (chiar și din cuvintele pe care alegem să le folosim) sunt dictate de simțuri, nu de gândire. poate și pentru că gândirea poate fi limitată de așa norme, dogme, cutume și convingeri- adesea limitative. cum scriam în recenziile cărților pe care le mai citesc și așa cum pregnant se vede la cei care scriu, îți poți da cu ușurință seama de simțul dominant al unei persoane, după cuvintele pe care le folosește. de pildă la tine este un puternic dialog intern, iar eu sunt kinestezică, de unde și metaforele mele. s-ar putea să greșesc în ceea ce te privește, însă de fiecare dată când am discutat, te-am văzut ridicând întrebări și pe asta mă bazez când afirm aceasta.
Ai o intuitie buna, bine evoluata si dezvoltata. În alta ordine de idei , personal, consider femeia si barbatul ca doua entitati cu perceptii diametral opuse, niciodata compatibile 100%, de aceea, cele cinci simturi primare mostenite genetic, sunt auxiliare, relative, trecatoare, limitate utile doar prin perspectiva existentei inferioare, pentru perpetuarea speciei, iar acestea nu reflecta dragostea absoluta elevata, neconditionata, ci doar un aspect al aparentelor relative, subiective, imprevizibile…
am să recunosc aici că nu intuiția mă ajută ci curiozitatea. mereu am privit oamenii cu curiozitate și mi-am dorit să văd ce este dincolo de aparențe, de ce părem asemănători și suntem totuși diferiți, de ce reacționăm într-un fel sau altul. iar ea, curiozitatea, mi-a adus înainte cărți, cunoaștere și instrumente care depășesc cumva lentilele ochelarilor de cal impuse de educație. (da, sunt un mare ”adversar” al educării procustiene, forțate și adesea inutile).
ce te face să crezi că bărbatul și femeia sunt diametral opuși, iosif?
În cea mai mare parte, experienta personala, relatiile reale directe, obiective, cu femeile din anturaj (mai mult sau mai putin intim) începând cu relatiile din copilarie cu mama, bunica, matusi, surori, educatoare, învatatoare, profesoare, colege, prietene, partenere, sotii … si curiozitatea nelimitata caracteristica, pentru întelegerea si cunoasterea universului acestei superbe, minunate, sublime si paradoxale creatii numita Eva, fara de care nu ar exista aceasta forma de viata rational-sentimentala, ecuatie cu n+1 necunoscute numit OM, la care de milenii înteleptii, ideologii, filozofii, religiile si stiinta lumii cauta solutiile tainice ale originii si sensului acestei existente paradoxale exprimate în aceasta forma de viata rational-sentimentala numit OM.
relațiile care implică o anume intimitate ori grade de rudenie sunt deja subiective, iosif. iar reversul evei sau înaintașa ei de fapt s-a numit lilith.
eu cred că antagonismul, opozabilitate nu ține de sex. sunt mecanisme mai profunde acolo, după părerea mea. sau tocmai pentru că prietenii mei de sex masculin nu-mi sunt deloc diametral opuși, cât complementari. și la fel este și soțul meu: jumătatea mea de întreg.
Chestia cu Lilith, Zamolxes, Zeus si toata sleahta zeilor antichitatii din Olimp, Egipt sau Babolon, poti sa o povestesi copilasilor insomniaci pentru a-i adormi si visa frumos !
Cât despre compatibilitate si complementaritatea femeii cu barbatul, jumatatea dintr-un întreg, s-a filozofat si s-au scris tomuri de carti si au curs râuri de cerneala, fara sa se rezolve ecuatia absolutului, decât relativ, subiectiv, aparent, iluzoriu, fractal, limitat…
am spus lilith, predecesoarea evei, atât, iosif.
eu nu fac filozofie și departe de mine gândul de a scrie tomuri despre ceva personal și real. nu vorbesc din cărți sau despre cărți ci din ce am trăit/ trăiesc, ce am simțit/ simt.
Am mai citit câte ceva despre aceasta creatura imaginara, si tare mi-ar face placere sa o cunosc, daca exista cu adevarat. Despre Eva, este scris în Biblie, însa despre Lilith eu nu am gasit nimic scris în Scripturile biblice, (mi-o fi scapat vreun pasaj ?) singura scriere credibila,dpmdv…
părerea ta, iosif. o accept așa cum este, dar n-am să intru în polemici cu tine pe subiectul ăsta.
bună dimineața.
Nici eu, fereasca-ma Dumnezeu de polemici !
O seara buna, draga psi !
o seară minunată, tuturor, iosif.