grecia din nou. între cer și pământ, meteora

meteora, între cer și pământ.grecia din nou, aceeași dragoste de locurile în care, odată ajuns, îți va fi dor și astăzi vorbim despre o revedere, căci pe la meteora am mai fost în urmă cu mulți ani, în chiar prima noastră vacanță grecească și, de fapt, ele au fost motivul pentru care mi-am dorit atunci să vizităm grecia.

între cer și pământ, suspendate pe stâncile care sunt impresionante și așa (fenomenul este unic în lume și sutele de stânci gri, netede, aproape amenințătoare, unele cu o înălțime de 500 de metri, s-au format în urmă cu mii de ani, prin retragerea apelor care străjuiau câmpia thessaliei, valea tembi cea a nimfei dapfne și muntele olimp.) mănăstirile ortodoxe ale greciei sunt loc de pelerinaj, de vizitat și de admirat, atât pentru cei credincioși, cât și pentru aceia care se numesc atei. și spun asta pentru că locurile în sine sunt atât de copleșitor de frumoase încât contează atât de puțin apartenența religioasă în fața măreției naturii, în fața acestui tablou tulburător, pe care fotografiile par să nu-l încapă.

mi-am dorit să revăd meteora, de parcă i-aș fi auzit chemarea și printre obiectivele de vizitat în acest an, ea a apărut firesc, așa că în ultima zi a lunii fierbinți de iulie, am pornit la drum înarmați cu apă, cu hainele potrivite (ca în toate lăcașele de cult ale greciei, accesul este permis în cele șase mănăstiri care se pot vizita numai în ținută adecvată, una care exclude pantalonii scurți) și, după o sută de kilometri prea repezi trecuți pe autostradă, kalambaka ne-a apărut în față impresionantă cu cele două perdele de stânci care ascund în spatele lor un loc tulburător, copleșitor și frumos și cele 24 de mănăstiri.

kalambara

între cer și pământ am urcat, până sus la stânca numită degetul lui dumnezeu și pe care se află megalo meteora. meteora cea mare a fost constrută în jurul anului 1340 de către călugărul athanasios, venit aici de pe muntele athos, după invaziile piraților. de fapt- și se mai vede foarte bine- printre stâncile de gresie se mai pot vedea vechile chilii ale primilor călugări veniți aici, în pustnicie și se cunoaște astăzi faptul că, odată încheiată construcția unei mănăstiri, călugării îndepărtau schelele, tăind astfel orice cale de acces. singura legătură cu exteriorul erau coșurile mari, acelea în care s-a lăsat purtată spre megalon meteora regina maria a românilor, ea fiind prima femeie care a pășit vreodată aici. astăzi, accesul la megalon meteora se face pe cele 115 de trepte ale scărilor construite în exterior, la începutul secolului trecut, iar în incinta mănăstirii, dincolo de priveliștile frumoase, se pot admira vechile colecții religioase, muzeul de istorie și manuscrise. iar înainte să intri în megalo meteora, ai să vezi o mică grotă: este locul în care a trăit fondatorul acestei mănăstiri până la zidirea acesteia. meteora între cer și pământ

cea de-a doua mare mănăstire de la meteora este cea a sfântului varlaam (și poate cea mai fotografiată dintre toate). ridicată la o înălțime de 373 de metri a fost construită de călugărul varlaam pe la 1350, iar accesul la ea se face astăzi pe culoarul cu 129 de trepte (stânca pe care se află megalo meteora are 613 metri). la varlaam se pot admira printre altele codica sfintei mănăstiri bucovăț, dar și alte danii făcute de domnitorii români ștefan cel mare, neagoe basarab.  iar micuța mănăstire rousanou, așezată cu spatele la o imensă stâncă, a fost consturită undeva înaintea suratelor ei mai mari, pe al 1288 de către călugării benedict și nicodim. impresionanta colecție de manuscrise existentă aici a fost mutată la muzeul național din atena, iar accesul la mănăstire se face astăzi cu ajutorul a două poduri de lemn.

la meteora se mai pot vizita mănăstirile sfântului ștefan, cea a sfântului nicolae anapafsas și cea a sfintei treimi, dar se pot vedea de la distanță și cele nelocuite, impresionante locuri, dacă ținem seama de anii în care au fost zidite aceste lăcașe. mai spunem doar că meteora este cel de-al doilea loc de pelerinaj în grecia după athos și că printre cele o mie de stânci de granit care compun acest relief aparte, unic, te simți copleșit. ceea ce vă doresc și vouă, privind măcar câteva fotografii:megalo meteora

kalambaka

meteora, între cer și pământ

9 thoughts on “grecia din nou. între cer și pământ, meteora”

  1. mmm, iosif, aici ar fi de discutat, cred. ce anume definește (caracterizează, descrie sau orice alt verb preferi) elevația? happy

  2. Doamne, ce frumos! N-am fost niciodată în părțile acelea, doar pe Creta dar nu mă plâng. Mama si-a dorit mult să ajungă la meteore si a fost de două ori.
    E minunata Grecia!

  3. Sărut mâna, dragă Psi! Ce frumos că ai reușit să revezi aceste locuri minunate. Când ajungi acolo, simți că te înalți sufletește mai mult decât în alte locuri.
    Numai bine și zile frumoase! happy

  4. eu cred, alex, că în fiecare loc de pe pământ există frumusețea aceea care înalță, nu doar în grecia. happy

Comments are closed.

error: Content is protected !!