escentric. geza schoen. o poveste

geza schoenescentric. parfumul unei singure molecule și chiar mai mult, parfumul pe care, aidoma unui grenouille modern, îl pot simți doar cei din jur. povestea unei particule invizibile în spatele căreia se poate ascunde un om: geza schoen, parfumierul german responsabil de scoaterea la lumină a lui iso e super, molecula-aromă care, deși creată în anul 1973 a trebuit să mai aștepte trei decenii până la apariția propriei sale povești, în 2006: escentric molecules cu toată avalanșa care a urmat. (noua tendință anti-parfum se regăsește de atlfel și în creațiile lui serge lutens, așa cum am mai povestit)

iso e super este un compus care nu are corespondent în natură, așa cum sunt de pildă moscurile macrociclice, galaxolidele sau damascenonele și multă vreme a fost folosit în parfumerie ca și compus suplimentar, preferat pentru aura sa moale, evazivă chiar, catifelată. dozaje mici, concentrații relativ reduse însoțesc compoziții cu structură așa numită clasică, dacă putem numi clasic faptul că de la izolarea primilor compuși chimici, în 1868, parfumeria s-a împletit tot mai strâns cu chimia. aidoma unei mici flori, ascunsă în buchetele somptuoase pe care le îmbogățește, ea a devenit vedeta incontestabilă, favorita lui geza schoen, escentric 01. un parfum creat în jurul unei molecule, cu o concentrație de 65% de iso e super, testat pentru prima dată într-un bar. se întâmpla în anul 1990. apoi a apărut escentric 02, un parfum total nonconformist și chiar ce-a de-a treia pereche de molecule, escentric 03. și povestea merge mai departe cu seria beautiful minds dedicată de geza schoen minții femeilor, pentru că- așa spune el- mintea unei femei este mai sexy decât trupul ei.

dar cine este acest rebel al parfumeriei? născut în germania, la kassel, unde a și copilărit, geza schoen este, așa cum se descrie el însuși: ich bin ein Berliner. după o perioadă de instruire la haarman & rimmer, geza schoen a lucrat pentru diesel, fcuk, ormonde jaine și chiar clive christian (x și 1872 men sunt semnate de el). ba chiar a creat pentru maurer & wirtz o nouă variantă a celebrului 4711 , varianta cu lime și nucșoară.  12 ani a locuit în argentina, fiind fan boca juniors, iar actualmente el trăiește și creează la berlin, într-un bloc din kreutzberg, după o lungă perioadă londoneză. seria escentric & molecules include la ora actuală trei parfumuri escentric și trei molecules, toate în varianta unisex. în seria beautiful minds au apărut intelligence& fantasy în anul 2010 și boudicca wode, anul trecut.

parfumier de nișă, excentric, atipic, geza schoen spune despre sine că este mai degrabă un low-tech. petrece cât mai mult timp departe de internet, preferând de departe comunicarea reală (de altfel nici nu are blog) și îi displac notele calone, notele de mare, despre care spune că nu au nimic în comun cu puritatea apei, notele dulci și fructate, iar printre preferințele sale se regăsesc aliage (estee lauder), feminite du bois (shisheido), antaeus (chanel) și anais anais (chacharel). notele sale preferate, dincolo de iso e super, sunt lemnoase, citrice, de tămâie, balsamice și lemnos-moscate și are în panoplia sa un tulburător omagiu adus actorului klaus kinski dar și proiectul paper passion, dedicat bibliofililor, cu miros de cărți proaspăt tipărite.

revenind la escentric, parfumurile lui geza schoen creează mai degrabă o stare, decât un miros, datorită efectului de feromoni pe care îl creează iso e super. practic parfumul în sine, cu nota sa catilfelată și lemnoasă, se dezvăluie de fiecare dată diferit, în funcție de pielea celui care îl poartă. îmbogățit cu note de piper roz, fistic, lime și tămâie, așa cum este escentric 01, cu ambroxan cu tușa sa minerală (molecules 02), cu vetiver și mosc (escentric 02) sau ghimbir, piper verde, iasomie egipteană și note de piele și mosc (escentric 03) parfumul apare și dispare ca într-un joc de lumini. și cu atât pare mai uimitor, cu cât compozițiile sparg piramida clasică, cea cu care suntem obișnuiți, ca și cum o baghetă de vrăjitor ar fi amestecat lucrurile și piramida devine aidoma unui cristal a cărui strălucire se schimbă în funcție de lumină.

disponibile și în românia (deși eu am văzut doar varianta edt), parfumurile lui geza schoen sunt deja asociate cu celebritățile; se spune că elton john, kate moss, naomi campbell sunt printre cei care poartă deja aceste parfumuri. cu toate acestea, dat fiind comportamentul diferit, datorită ph-ului propriu, este cu certitudine genul de ”moleculă” care trebuie testată bine înainte de achiziție, lucru pe care am de gând să îl fac în anul ce vine mai temeinic, după ce reușesc să achiziționez câteva eșantioane. prezent la bucurești în această lună, geza schoen a anunțat deja că lucrează la cel de-al patrulea escentric și, mai mult chiar, alături de bertrand duchaufour și mark buxton, două mari nume ale parfumeriei mondiale, la brandul renegates. lansarea acestuia este preconizată pentru luna februarie, cu distribuție exclusivistă.

cu mulțumirile că m-ați însoțit și în acest an prin lumea mea de flacoane și povești vă doresc încă o dată un an senin și bun.

4 thoughts on “escentric. geza schoen. o poveste”

  1. eu sunt foarte curioasă, papi, de creațiile lui. dar cum pe la noi se găsește doar varianta edt, pentru anul tocmai venit peste noi îmi propun să-mi fac rost de eșantioane fix de la berlin. big grin pe uemă testez escentric pe oamenii din jur și vedem ce iese. laughing

  2. ma voi interesa si eu de escentricul asta, poate o fi bun. dar ce zici de Cartier Declaration si Declaration d’un soir? mi se par aparte, deosebite si excitante winking

  3. păi ce să spui, papi? declaration e creat de un nume mare de tot, unul dintre favoriții mei: jean claude ellena. și știe omul ăsta să facă acordurile lemnoase, pfuaiii! happy eu aș spune că ți se potrivește. mai ales declaration d’un soir, cu tușa lui de trandafir. winking

Comments are closed.

error: Content is protected !!