kenzo takada, sub zodia macului

kenza, flowersatunci când rostești într-o parfumerie numele kenzo, este aproape sigur că celălalt cuvânt, parcă invizibil legat de numele maestrului este flowers, opera lui alberto morillas, considerat parfumul pilot al casei japoneze. deși kenzo takada se lansase deja în lumea parfumeriei încă din anul 1988, flowers by kenzo pare să fie, chiar și astăzi, după aproape 15 ani, parfumul cel mai cunoscut și vândut al casei; e drept că flowers, parfumul femeii care trăiește într-o junglă de beton, a înhățat suficiente premii fifi: cel mai bun parfum european al anului 2001, premiul de popularitate în anul 2002 și premiul pentru flacon în anii 2002 și 2004, dar dincolo de toate acestea, cea care vinde și atrage este de fapt însăși compoziția acestuia, o poveste delicată prin care kenzo a creat un miros inexistent în natură: macul.

atunci când admiri un buchet japonez este nevoie să închizi din când în când ochii corpului și să-i deschizi pe cei ai sufletului. florile, care reprezintă prin liniștea și delicatețea lor, o clipă pură de frumusețe, ne transportă în afara timpului” (georges oshawa) sunt mai mult decât simple cuvinte ce l-au însoțit pe kenzo în lumea parfumului, în 1988, acesta pare să fie însăși crezul lui kenzo tanaka, promisiunea eternului îndrăgostit de flori pe care le-a pictat, desenat, decupat în fiecare dintre colecțiile sale vestimentare și în fiecare dintre poveștile ascunse în flacoanele casei.

născut în japonia, în anul 1939, micul băiat a luat contact cu lumea modei din copilărie, prin intermediul revistelor pe care le răsfoiau surorile sale. plecat la studii, la kobe, el va renunța la literatură pentru a se înscrie, împotriva dorinței părinților săi, la bunka fashion college din tokyo, devenind unul dintre primii studenți ai unei facultăți unde studiau tinerele japoneze. că drumul ales a fost unul bun se va dovedi destul de repede, căci tânărul kenzo a câștigat premiul soen, iar mai târziu, după patru ani petrecuți într-un magazin din sanai ca designer, la doar 25 de ani, tânărul kenzo takada a plecat la paris, aidoma colegului său de generație, issey miyake, un alt mare nume japonez al modei și al parfumeriei. spre deosebire însă de acesta, kenzo va rămâne la paris și își va deschide propriul magazin, în anul 1970. se numea jungle jap. succesul său în modă l-a adus în paginile revistelor elle și vogue și i-a deschis ușile marilor saloane de modă de la new york și tokyo. dar în lumea parfumurilor, strâns legată de cea a modei, kenzo takada a pășit abia peste 18 ani și aveau să mai treacă încă doisprezece ani până la macul care l-a făcut celebru.

ca și în creația sa vestimentară, parfumurile kenzo urmăresc linia sa artistică, pasiunea pentru flori și inspirația japoneză. kenzo, primul său parfum, creat de francoise caron este o ikebana imaginară, un parfum senin și feminin, real și imaginar, mineral și vegetal. parfum d’ete vorbește despre vara japoneză, a copilăriei și verile sale pariziene, iar jungle elephant, o compoziție care balansează pe linia dintre delicat și excentric, vorbește despre aceeași femeie urbană a cărei personalitate bogată își este egală siești în orice situație.

în esență, atunci când vine vorba de parfumurile kenzo, acestea se adresează de la bun început unei anume femei. în ciuda delicateții florilor pe care le pictează și le care le omagiază prin parfumurile sale, poate cel mai frumos dar pentru sufletul unei femei, a purta kenzo înseamnă mai cu seamă independență, atitudine și putere. femeia parfumurilor kenzo, compoziții versatile și inovatoare, este aidoma florii de mac: poate părea fragilă, dar este numai o aparență. în realitate ea știe prea bine ce vrea și tocmai în aceasta stă forța ei.

https://www.youtube.com/watch?v=278QfV2Zqvw

flowers  este clasificat de unii parfum oriental, iar de alții un parfum floral-lemnos fructat. oricum ar fi, el rămâne în lumea parfumeriei drept cel mai frumos mac posibil, unul care dă dependență, așa cum odinioară frumoasa nin s-a arătat prințului, legându-și sufletul de al lui pentru totdeauna. atunci când piatra de rubin în care se transformase nin a fost spartă de soția geloasă a prințului, curtea întreagă s-a umplut de flori delicate și roșii. macul, floarea care învinge asfaltul, apărând în cele mai neașteptate locuri este o poveste construită pe trei acorduri: energia florală construită într-un buchet generos, vibrant și plin de culoare (violeta de parma, trandafirul bulgar, bois de rose, cassia și păducelul sălbatic), energia pudrei (vanilie de reunion, oppopanax, mosc alb, iasomie, santal, pudră de cuișoare și ylang-ylang) și energia urbană, acord discret și extrem de proaspăt de cyclosal și hedione. considerat o capodoperă a parfumeriei, flower este în lista celor 10 parfumuri cele mai vândute la paris și cu certitudine, dacă floarea de mac ar fi avut un miros al ei, acesta ar fi fost cel dăruit nouă de kenzo. un parfum căruia de-a lungul timpului i-au fost aduse mereu alte variante și a cărui reclamă este, pentru mine, una dintre cele mai frumoase.

kenza? happy

3 thoughts on “kenzo takada, sub zodia macului”

  1. Oh, ce frumoasă hăinuță ai achizitionat de când n-am mai fost eu la colindat happy. Sau blăniță nouă, potrivită de iarnă.
    Kenzo? Da, rochia si macii, parfum nu am nevoie acum dar mi-a rămas in minte un ceas tres chic.

  2. parfumurile kenzo, hapi, sunt cu destinatar precis, puține femei pot purta flowers cu naturalețe. este un parfum deosebit, dar e departe de mine, chiar dacă conține tămâie.
    hăinuța nouă e de prin septembrie-octombrie. că bine zici, trebuie să decorăm frumos, de sezon. ia să scot beteala din pod! happy

Comments are closed.

error: Content is protected !!