brașov, din căldarea de lumină (dirndl und lederhosen)

pentru că în postarea trecută am strecurat și o imagine cu mâțul pervazier îmbrăcat în dirndl și pentru că oktoberfestul brașovean mai are încă zile bune de petrecere în față (din 19 septembrie și până pe 4 octombrie ne putem muta la wiesn’, fratele mai mare și mai celebru de la munchen), am să vă invit astăzi la o plimbare prin lumea dirndl und lederhosen, celebrele haine bavareze care fac deliciul sărbătorii berii și care, am constatat cu plăcere, sunt ținute extrem de apreciate și de brașoveni, dovadă multele imagini de la eveniment pe care le puteți găsi mereu actualizate pe pagina de facebook.

homeImage

și dacă la wiesn’ ținutele bavareze sunt deja ceva obișnuit, la brașov, în căldarea de lumină se pare că oamenii au prins gustul distracției bavareze într-atât încât duminică, la standurile care vând haine, am auzit-o pe doamna de acolo spunându-i cuiva că pălăriile bavareze s-au vândut în chiar prima zi a festivalului, iar haniele se vând și ele foarte bine.

ce este dirndl de fapt? la origine dirndl este o ținută de zi cu zi ce își are originile în bavaria și austria și multă vreme ea a fost purtată de țărani și de servitoarele în casă. o fustă adunată pe talie, un corset, o cămașă albă- uneori mai apare și colorată sau în carourile alb-roșu- și nelipsitul șorț care legat pe partea stângă semnifică faptul că purtătoarea este domnișoară, iar legat pe partea dreaptă, că este doamnă. la oktoberfest toate fetele care duc halbele de bere la meseni sunt recunoscute tocmai după aceste rochii colorate, a căror lungime standard este în zona genunchilor sau chiar mai lungi. însă laundhausmode a intrat și în preferințele celor care trec porțile festivalului motiv pentru care există standuri de unde pot fi achiziționate. eu am fost prevăzătoare și mi-am ales din timp cămașa bavareză (de la bayern munchen, pe allianz arena) iar dirndl cel roșu a venit tocmai din baia mare la mine.

inițial dirndl se confecționa din pânză groasă sau catifea, pentru sezonul mai rece, însă astăzi le putem găsi și din materiale mai prețioase, așa cum este de pildă mătasea, un dirndl costând chiar și peste 600 de euro. un dirnl se poartă cu pantofi cu tocuri joase, cât mai comode pentru că, nu-i așa, trebuie să și dansăm!

lederhosen este ținuta masculină bavareză, pantaloni scurți (tradițional până în zona genunchilor) din piele de căprioară, folosiți cu precădere la muncă. seamănă foarte bine cu  spielhosen, pantalonii ceva mai scurți pe care i-am purtat în copilărie și chiar îmi amintesc că fratele meu avea o pereche albaștrii purtați cu o cămășuță roșie, ținută la care am tânjit și eu mulți ani. diferența dintre lederhosen și spielhosen este dată în principal de broderiile cu care sunt împodobiți primii. și chiar dacă multă vreme au fost considerați veșmântul țăranilor neinsturiți, astăzi lederhosen este similar kiltului scoțian sau pălăriei de cowboy americană. cămașa cea mai purtată împreună cu lederhosen este, sunt sigură că știți, cea în carouri alb cu roșu la care se adaugă vesta, ciorapii albi și bocancii. chiar dacă inițial lederhosen erau confecționați din piele de căprioară (se mai găsesc și astăzi dar sunt mai scumpi) putem găsi și varianta din stofe sau piele de capră. și, evident, lederhosen au ajuns și în garderoba doamnelor care preferă o ținută mai sport.

acestea fiind zise vă reamintesc că la brașov se desfășoară până duminică cea de-a șaptea ediție oktoberfest și că vă aștept cu drag. fie că purtați dirndl und lederhosen, fie că nu, să vă însoțească distracția și voia bună.

sursa foto: aici

4 thoughts on “brașov, din căldarea de lumină (dirndl und lederhosen)”

  1. eram sigură că multă lume nu știe ce este un dirndl. eu am avut și când eram mică, din acela ca în poză, cu fireturi. pe la noi i se mai spune tiroleză… cea din copilărie era albastră cu trandafiri roșii micuți și dantelă albă. happy

  2. Mulțumesc, pentru precizări, psi! Nu șiam prea multe despre această ținută dar cu ceva timp in urmă, în Austria am „poftit” la o astfel de ținută. Prețul m-a făcut să re renunț, însă.

  3. happy da, roxana, unele sunt.. wow! scumpe rău. cum însă au devenit foarte populare, se găsesc pe net și la prețuri mai ”omenești”, ca de buzunarul nost’. eu mi l-am dorit pe al meu roșu și lung (aveam deja cămășile) și fără șorț, ca să-l pot purta și cu alte ocazii (landhaus dirndl). dar voi avea și unul cu fireturi și o pereche de lederhosen roșii. laughing am și eu damblalele mele, recunosc.

Comments are closed.

error: Content is protected !!