brașov din căldarea de lumină (oktoberfest)

la capătul verii, imediat ce tâmpa își înmoaie zâmbetul în culori de rugină, în vechea cetate a coronei, urmașii lui frederich czell  încep să ridice corturile pentru ceea ce se numește oktoberfest-ul brașovean, fratele mai mic al bavarezului de pe theresienweise. de fapt, ca să ne lăudăm puțin, pe arena liceului sportiv se ridică cel mai mare cort din românia, iar lederhosen și dirndl purtate cu mândrie de localnici sunt ținutele la modă vreme de unsprezece zile. obligatoriu accesorizate cu bună dispoziție și… bere multă, cam așa cum începuse povestea acum două sute cinci ani, pe când bucuria unei nunți s-a transformat în sărbătoarea berii.

vreme de o zi, în prima duminică a lui oktoberfest din corona, mi-am purtat și eu straiele bavareze cu mândrie și m-am deghizat în reporter, amestecându-mă prin mulțime și privind cu emoție și bucurie în jur. cea de-a șaptea ediție a oktoberfestului brașovean vrea să întreacă orice așteptări, motiv pentru care pregătirile au început devreme și au adunat o mulțime de oameni care chiar cred că brașovul mai păstrează ceva din tradițiile germane care l-au făcut peste timp… un oraș din căldarea de lumină. orașul meu. happy

unsprezece zile,  din 3 și până în 13 septembrie, în marele cort alb cu albastru al oktoberfestului, sunt așteptați turiștii și brașovenii la poalele tâmpei și lângă poarta cetății. râuri de bere, celebrii covrigi bavarezi brezel, cârnații și micii, ciolanul cu varză,  gomboți și mere glasate, plăcinte de toate felurile, bulz și pălincă, muzică de fanfară, dansuri românești și germane sub privirea unchiului hans și a cerbului de aur (care s-a modernizat și el- cu un băț de selfie se poza ieri cu oaspeții). și dacă mă gândesc că anul trecut oktoberfestul nostru a avut 300.000 de oaspeți, sunt sigură că toamna aceasta ne va găsi pe mult mai mulți acolo.

și dacă celebrul festival bavarez a fost botezat de o mireasă în anul 1810 (therese von hilburghausen) la brașov tradiția furatului miresei de la nuntă se împletește cu oktoberfestul, așa că s-ar putea să vezi niște mirese, emoționate și frumoase, pe scenă. și-ai putea să mai vezi standul fundației rafael de unde îți poți cumpăra o amintire, ajutând totodată copiii cu dizabilități. sau pe herr schurly, venit a doua oară consecutiv la brașov de la fratele mai mare din munchen, formațiile germane rocky5 și aalbachtal expres, clubul exportatorilor bavarezi care au venit să susțină cel mai mare festival românesc al berii și să ne asigure zile bune de distracție.

în primele patru zile (ce repede au trecut, iată!) ne-am bucurat de parada carelor cu bere, de concursul miss oktoberfest și de târgul ”made in romania”. astăzi, în cadrul zilei multiculturalității, organizatorii și comunitățile etnice vă așteaptă cu noi surprize. programul de mâine este dedicat parteneriatului româno-bavarez, pentru ca miercuri să ne bucurăm de ziua salsa-picante. și dacă miss oktoberfest a fost aleasă deja, pe mister oktoberfest îl vom înscăuna duminică, 13 septembrie, în ultima zi de sărbătoare.

noutățile acestei ediții? cârnatul bavarez mărimea xxl, berea la litru și mulți, foarte mulți oameni îmbrăcați în costumele bavareze, parcul de distracții din curtea liceului andrei șaguna, târgul ”made in romania” și parcă un suflu nou de bucurie. se vede că unchiul hans știe să organizeze lucrurile ca pe roate, ajutat fiind de citizens, cei care ne ajută în proiectul (și candidatura) pentru anul 2021, brașov- capitală europeană a culturii.

și dacă mai vreți argumente, iată:

  • social media brașoveană a pus la cale ”prin brașovul meu” în chiar primele zile ale oktoberfest (manu și nico au fost gazde bune)
  • parada carelor cu bere a fost imortalizată de bogdan atât de frumos
  • pe pagina de facebook a lui oktoberfest găsești toate informațiile.

ei, te aștept? ai să mă recunoști cu siguranță după dirndl. al meu este roșu!

 

Comments are closed.

error: Content is protected !!