construit între anii 1421 și 1436 de către breasla al cărui nume îl și poartă, bastionul țesătorilor din brașov este din luna mai locul de pornire al alergării noastre lunare pentru spitalul de hematologie și oncologie pediatrică pe care asociația 1 leu și-a propus să-l construiască împreună cu noi, om cu om și leu cu leu. pentru că… se poate.
impresionanta clădire, cu o suprafață de peste 1.600 metri pătrați înseamnă pentru brașoveni mult mai mult și acesta este motivul pentru care, atunci când robert a propus această locație pentru alergare, știut fiind că el este maratonistul nostru, am acceptat imediat. puțini știu faptul că aici, controversatul domnitor vlad țepeș și-a întâlnit într-o zi de decembrie iubirea, pe katharina siegel, fiica unui țesător din cetatea pe care drăculeanul o apăra la acea vreme și mai puțini știu că construcția, unică în sud-estul europei ca și arhitectură, este chiar cea de acum sute de ani, căreia i-au fost adăugate între anii 1570-1573 cel de-al treilea etaj, iar în secolul optsprezece a fost restaurat. aflat în partea de sud-vest a cetății, bastionul țesătorilor este locul de unde încep primele peregrinări ale școlarilor. cu toții, ajunși acum la maturitate, ne amintim de acele excursii școlare pe care le făceam prin locurile ridicate odinioară de sașii cetății (să ne reamintim că populația maghiară și cea românească erau mai puțin numeroase și că își duceau traiul dincolo de porțile coronei) pe la bastioanele ridicate de breslele cetății pentru apărarea orașului.
bastionul țesătorilor veghează de sute de ani, mândru, de acolo dinspre umbrele verzi ale tâmpei, la viața din cetate. zidul de sud al cetății corona coboară încet pe lângă muntele-emblemă al orașului, pe lângă celelalte bastioane: turnul artelor, turnul funarilor (1416), turnul vânătorilor, turnul lemnarilor și, la capătul aleii tiberiu brediceanu, numită cândva, deși neoficial, aleea îndrăgostiților, se înalță la câțiva pași distanță de locul unde odinioară era poarta de nord a cetății, bastionul postăvarilor, cel ridicat între anii 1450-1455 de către breasla aurarilor. cam așa arată traseul nostru de alergare, locul unde sâmbătă dimineață, la ora nouă ne vom reîntâlni, om cu om și leu cu leu. alături de noi vor fi bacău, brăila, bucurești, cluj, craiova, galați, ploiești, sibiu.
la brașov, bastionul țesătorilor va zâmbi din nou. pentru că peste sute de ani, alți oameni, urmași ai localnicilor de odinioară, pun piatra unui vis. fie ca spitalul să se construiască cât mai repede, să fie la fel de gol precum este astăzi bastionul țesătorilor și să fie la fel de trainic.
ne vedem cu drag… sâmbătă la ora 9. și vă mulțumesc pentru asta. țineți minte: tricourile pentru o donație de minim 100 de lei sunt luna aceasta de culoare roșie.
Vă admir pentru tot ce faceţi!
se face și la sibiu, potecuță. de luna aceasta și orașul vostru aleargă, în parcul sub arini. iar faptul că ne pasă ar trebui să fie o stare naturală, cred eu.
Buna seara Va rog sa imi lasati un numar de cont pentru a face o donatie si eventual sa imi spuneti unde pot afla mai multe detalii despre acest proiect. Felicitari pentru aceasta initiativa si sper ca obiectivul vostru sa se realizeze cat mai repede!
bună seara. dacă intrați pe linkul asociației 1leu *(click pe 1leu) găsiți toate informațiile necesare. mulțumim.