lăcrămioara….

despre lăcrămioară floarea lui Isus am mai scris pe aici însă astăzi, reîntoarsă dn vacanță, am găsit la cita povestea obiceiului francez de 1 mai și totodată rugămintea ei de a readuce aici, în casa mea, scrierea despre parfumul de lăcrămioare, această zăpadă a lunii mai apărută și ea demult, pe când eram mai harnică la scris.

cu un aer de prospeţime şi parfum suav, crescută în umbra stejarilor, această floare înşirată pe o tijă asemeni unei cheia sol ce dă tonul unui cântec romantic, poartă cu sine poveşti  delicate şi fragile pe care vom încerca să le desluşim astăzi.

născută primăvara, lăcrămioara aduce oricărui buchet de flori ceva din gingăşia ei albă, un zâmbet sinonim cu inocenţa şi un cântec abia şoptit, ca şi cum ploaia şi-ar rostogoli mărgelele de apă pe claviatura unui pian nevăzut, al sufletului.

cântecul ei discret este sinonim cu veselia şi purtiatea, iar parfumul ei este atributul luminos al femeii sensibile. dacă albă ca zăpada ar fi trăit în zilele noastre, trezită cu iubire din somnul ei, lăcrămioara i-ar fi fost buchetul de nuntă, amintind de încrederea cu care a muşcat din mărul otrăvit, acceptare senină a destinului, ori păstrând vechiul obicei al francezilor, cei care o consideră simbol de fericire şi noroc şi care, cu ocazia căsătoriilor, agăţau deasupra uşii buchete de lăcrămioare pentru a atrage norocul asupra mariajului lor.

numită şi crinul de mai sau convallaria, se spune că această floare s-a născut din lacrimile Fecioarei Maria şi că reprezintă cea de-a doua venire a lui Isus pe pământ, dar există controverse privind asocierea lăcrămioarei cu Isus, unii susţinând că este vorba de fapt, incorect, de floarea de crin.

o altă legendă, la fel de frumoasă, ne spune despre cei doi fraţi, prinţi ai unui regat, o fată şi un băiat, pe care ursitoarele i-au dăruit la naştere cu frumuseţe, înţelepciune şi cuminţenie şi care au crescut jucându-se împreună în grădinile pline de flori ale palatului. pe când ei au împlinit zece ani o boală cumplită s-a abătut asupra întregului regat şi fiica regelui s-a îmbolnăvit şi ea. tot mai slăbită, ea a murit, iar cel de care fusese până atunci nedespărţită, fratele ei, cuprins de jale a început să plângă fără oprire. lacrimile sale, atingând locurile unde altă dată se jucase cu sora sa s-au preschimbat în nişte flori albe şi mici, iar el a fugit de la castel, ascunzându-se pentru a-şi plânge sora departe de privirile altora.

se spune că oferirea de către un bărbat a unei lăcrămioare sugerează o dragoste ascunsă, neîmpărtăşită, iar femeia care primeşte de la iubitul său un buchet de lăcrămioare, trebuie să ştie că acesta nutreşte pentru ea o dragoste pură.

în flacoanele poveştilor noastre vom regăsi lăcrămioara ca parte a parfumurilor de tip buchet floral, în notele de mijloc ori ca parfum de tip soliflor având ca temă gingăşia, puritatea din sufletul femeii şi bucuria de a trăi. ea se regăseşte în 14% din parfumurile feminine şi în 10% din cele masculine, iar concretul de lăcrămioare este utilizat astăzi adiţionat cu hidroxicitronellal în proporţie de 1:1, compus sintetic ce are calitatea de a amplifica mirosul. procedeul de extracţie utilizat mai demult era infuzia în uleiuri de măsline sau de migdale dulci.

de această floare se leagă două nume mari ale parfumeriei secolului xx, christian dior, cel a cărui floare favorită a fost şi marele parfumer edmond roudnitska, cel care a dăruit casei dior nu mai puţin de şase parfumuri, dintre care primul, diorissimo, dâra elegantă şi limpede a buchetului de lăcrămioară, a fost prezentat lui dior după un prânz la castelul acestuia, colle noire de la montaroux. flaconul din cristal de baccarat de formă ovoidă, incolor şi transparent, a fost creat de însuşi dior, iar parfumul, evocând o zi luminoasă de primăvară cu vegetaţia măruntă a pădurii din care zâmbesc aceste flori delicate, a fost parfumul de nuntă al prinţesei diana.

germaine cellier a folosit lăcrămioara în vent vert (balmain) în acord cu trandafirul, evocând magistral libertatea şi spaţiile largi, estee lauder a folosit-o în cel mai cunoscut parfum al casei, beautiful, în acord cu iris şi iasomie, dar şi în marele floral alb white linen; evocă un izvor ţâşnind în seninătatea şi pacea unei grădini japoneze în l’eau par kenzo şi apare în chanel 19 alături de trandafir şi iris, într-un acord verde, viu şi extrem de ascuţit.

în parfumeria masculină îl regăsim în aqua elements (hugo boss) în acord cu iasomia, pe un fond marin şi picant, în a men (thiery mugler) pudrată cu note de miere, în ungaro men 3, kouros fraîcheur (yves saint laurent) ori pasha (cartier) în acord picant cu floarea de garoafă.

inspirat de eternity ring, inelul de angajament pe care bărbaţii anglosaxoni îl dăruiesc femeilor care le-au acceptat cererea în căsătorie şi care se deosebeşte de verighetă prin piatra preţioasă pe care o are în montură (de unde şi sloganul „un diamant este etern”) parfumul eternity him al casei calvin klein a fost lansat în anul 1990, fiind creaţia lui carlos benaim, ca replică a parfumului eternity her lansat cu câţiva ani înainte şi amintind de celebrul inel pe care ducele de windsor l-a dăruit lui wallis simpson, o bijuterie cartier pe interiorul căreia era gravat acest cuvânt.

parfumul redă povestea unei iubiri sincere şi profunde şi se adresează unui bărbat contemporan în care dorm o succesiune de contraste, el fiind romantic şi lucid, sensibil şi viril, rafinat şi puternic, rezervat şi suveran. un bărbat al zilelor noastre care ar putea renunţa la un regat pentru o iubire, la imensa sa putere pentru o viaţă de familie clădită pe valori adevărate şi atemporale.

încadrat în familia apelor de colonie floral lemnoase cu acord fougere aromatic, parfumul se deschide cu note verzi şi citrate, de lavandă şi bergamotă, învăluite de prospeţimea lămâiei, a mandarinelor şi  galbanumului. miezul parfumului se dezvoltă în jurul acordului de floare de portocală şi lăcrămioare, un balans amărui şi verde, îmbogăţit cu note de geranium, crin, iasomie şi tuşe picant condimentate de ienupăr, coriandru şi busuioc, iar baza este lemnos moscată, cu note de ambră, trandafir brazilian, santal, vetiver, licheni şi cedru.

este un parfum extrem de versatil, o reinterpretare a temei fougere care stimulează simţurile şi transmite acel  ceva anume despre un bărbat, o idee de masculinitate şi sensibilitate, într-o compoziţie clară, curată, de durată şi care rămâne la modă în ciuda trecerii timpului.

flaconul parfumului este dreptunghiular cu linii simple, uşor rotunjite, transparent şi discret, creat de calvin klein şi dinand pierre, înveliş potrivit pentru un parfum delicat şi tandru, un mare clasic pentru un bărbat special, capul familiei.

reclama care a însoţit acest parfum la lansarea sa, în culori alb negru, arată o familie pe malul oceanului: un bărbat îndrăgostit de soţia lui, un tată atent şi protector pentru copii săi. sau, poate, este cel care vă dăruieşte în acest început de mai, flori de lăcrămioară cu mesajul lor secret de iubire eternă.

9 thoughts on “lăcrămioara….”

  1. N-am niciun drept să comentez aici după ce am distrus câteva zeci de fire de lăcrămioare care-mi invadaseră grădina. big grin
    Plus că, nu știu de ce, dar parfumul lor și al zambilelor îmi amintesc cumva de… înmormântări.

  2. Multumesc, Psi! happy
    Acum sa mai adaug si eu gluma care insoteste in Franta ideea ca le Muget este port bonheur!
    Se spune ca, atunci cand micutul rege, Carol al IX.lea, a daruit tuturor femeilor de la curte cate un fir de lacramioare, unele, gandind sa-si parfumeze gura cu florile suav mirositoare, au mancat tija cu flori si s-au intoxicat. Cine a scapat… se cheama ca a avut noroc! happy
    Stii atatea despre parfumuri… Minunat! M-ai facut sa uit de ale mele! Merci!

  3. confirm partial ce spune slvc! happy partial am spus, da? nu-mi amintesc de inmormintari, imi plac cum arata, cum miros, dar confirm ca invadeaza gradina la modul feroce. totusi este de remarcat ca de obicei chestiile care invadeaza sunt buruieni anoste si enervante, ceea ce nu se poate spune despre lacramioare. in orice caz, la mine in gradina astea sunt raul cel mai mic fata de alte monstruozitati verzi sau fata de … MELCI!! care ai naibii nu maninca niciodata din buruieni …

Comments are closed.

error: Content is protected !!