iris: un curcubeu… în flacon

iris silver mistmesager între cer şi pământ, între olimpieni şi oameni, zeiţa iris coboară pe apele curcubeului. în urma ei, flori ca nişte tije de lumină răsar cu mirosul lor suav şi elegant, deopotrivă mistic şi …metalic.

mai mult chiar, zeiţa curcubeu este aceea care, în fiecare seară, dă deoparte perdeaua ce o acoperă, dezvăluind muritorilor stelele ori aduce apa styxului cu ulciorul ei, adormindu-i pe sperjuri, din ordinul lui zeus.

les fleurs du lys, vechiul blazon al franţei sub care a luptat fecioara din orleans, întâlnit totodată şi pe steagurile cruciaţilor, a apărut în parfumerie din cele mai vechi timpuri, fie sub forma untului de iris, o pudră obţinută prin uscarea rizomilor într-o perioadă de trei- cinci ani şi măcinarea sa, fie sub forma absolutului de iris (se regăseşte în proporţie de 30% în parfumurile actuale) iar dintre multele specii ale familiei iridiaceae, din care fac parte şi freziile sau gladiolele, parfumeria foloseşte cu predilecţie irisul dulce, florentin sau aşa numit pallida care se cultivă în arealul mediteranean, în italia, croaţia şi franţa (irisul albastru sau cel germanic, numit la noi stânjenel, este mai puţin utilizat, iar cel galben, cunoscut şi ca floarea de mirt, va avea şi el povestea lui cândva).

pudra de iris are un puternic miros de violete, este un excelent fixator şi în combinaţie cu ionone şi metilionone – compuşi chimici izolaţi de tiemann şi kruger în 1892- apare cu tuşa sa aparte, în parfumurile verzi, în cele florale sau lemnoase, dar şi în parfumeria ambientală.

alături de maghiran şi myrrha, se regăseşte în reţetele conurilor parfumate pe care femeile egiptului antic le purtau pe cap şi care, datorită căldurii soarelui şi a corpului, se topeau înmiresmând chipurile acestora. în timpul marii ciume, în amestecurile aromate care se inhalau cu ajutorul pomaderului se adăuga şi pudra de iris, aceeaşi pudră care a fost la mare căutare în epoca lui ludovic al XIV-lea cunoscută pentru parfumurile puternice care mascau lipsa de igienă. printre apele la modă în acele timpuri este cunoscută eau de chypre (extract alcoolic de mosc, ambră, vanilie, tonka, iris şi trandafir) iar dintre pomezi, doamnele apreciau mult pudra florentină cu iris ori celebra pudră a la marechale (iris, coriandru, neroli, trandafir şi cuişoare). de altfel mari cantităţi de iris se foloseau în această perioadă a parfumurilor năucitoare căreia i-a succedat o perioadă – în vremea mariei antoaneta- a apelor de colonie şi a parfumurilor delicate şi uşoare în care eroul nostru se regăseşte în uleiul lui venus în combinaţie cu santal şi trandafir ori în amestecuri de pudre cu iz de trandafiri şi garoafe.

la începutul secolului XX, irisul poveştii noastre de astăzi ne vorbeşte de regina maria a româniei şi de unul dintre cele mai frumoase parfumuri create de casa houbigant a cărei imagine a fost, celebrul buchet quelques fleurs. de altfel este cunoscut faptul că aceeaşi casă a creat pentru regina româniei un parfum astăzi retras de pe piaţă, mon boudoir, un ambrat dulce în care cu siguranţă se regăsea acordul violete-iris preferat de regină.

floare a înţelepciunii, credinţei şi valorii, simbol al speranţei, irisul se mai numeşte şi ochiul paradisului, iar în parfumeria actuală îl putem găsi în compoziţii ca iris nobile- acqua din parma, iris poudre- frederic malle, iris ganache- guerlain, infusion d’iris- prada, hiris- hermes, samsara- guerlain, florentin iris- zegna, iris bottega vert, omnia amethyste- bvlgari, shalimar-  guerlain, dior homme. prima compoziţie care a folosit compuşii chimici tip ionone a fost celebrul l’origan al casei coty apărut în anul 1905, un parfum deoporivă picant şi floral în care pulberea dulce face un acord lemnos, violet, totul îmbogăţit cu vanilină.

la doi ani după lansarea celebrului feminite du bois, magicianul din maroc, numit simplu serge lutens a lansat în anul 1994, un parfum adresat deopotrivă femeilor şi bărbaţilor şi în care această floare misterioasă şi nobilă face un acord rece, metalic şi elegant cu notele de lemn şi răşini: iris silver mist. unul dintre puţinele parfumuri care a apărut sub altă semnătură decât cea a lui christopher sheldrake, un clopot de sticlă în care doarme hipnotic, fascinant şi ciudat, glaciar şi cu luciri de oţel inima irisului. un parfum ca din altă lume, opera lui maurice roucel pe care lutens a descris-o astfel: “strălucire de argint sub o ceaţă fină. sub ochii noştri, note pulverulente se transformă într-un parfum iridiscent. nu poţi vedea nimic, dar mirosul spune povestea”.

iris silver mist este un parfum allien, pe care îl accepţi sau respingi, un amestec de iris, cedru, cuișoare, vetiver, iris, benzoin, tămâie, iris, chihlimbar alb, cuișoare, iris, iris, galbanum, iris, iris, mai multe iris, puțin mai mult iris, santal și, da, da, mai mult iris!  de altfel există o legendă în jurul acestui parfum care spune că serge lutens a cerut în mod repetat lui roucel să mărească nota de iris, iar rezultatul a fost exact acest parfum ce pare unora venit din cu totul altă galaxie, complet diferit de ambre sultan, tubereuse criminele sau feminite du bois pe care le lansase până atunci maestrul, anticipând oarecum declaraţia antiparfum pe care avea să o facă  două decenii mai târziu cu l’eau froide.

inimă, curcubeu…. în urmă cu doi ani, vorbind despre curcubeu am scris o mică poveste al cărei dialog final era următorul:

“- de unde bei apă, curcubeule?- am auzit ca prin vis vocea tatei

– din suflet, tată, din suflet!” dar pe atunci cine să ştie că irisul, ochiul paradisului, ascunde în el atâta lumină?

mulţumiri speciale prietenilor mei, tudor şi mihaela ştiu ei de ce.

4 thoughts on “iris: un curcubeu… în flacon”

  1. uite că nu știam că irisul galben este floarea de mirt. am tot auzit de ea, dar habar nu aveam ce este. în schimb pe aici este plin de iriși galbeni … sălbatici.

  2. referitor la floarea de mirt, rata, sunt cam două păreri: arbustul cu flori albe, cel comun, cu miros de mentă şi eucalipt şi ale cărui frunze mereu verzi dau un ulei folosit de parfumerie şi irisul galben de apă. de altfel, în scrierile mele am mai povestit despre aceste divergenţe care fac uneori aproape imposibil de recreat vechi reţete.
    şi mă bate gândul să vă scriu o poveste despre ingredientele cele mai controversate ale parfumurilor, acelea care creează atracţia sau respingerea instantanee prin miros.

Comments are closed.

error: Content is protected !!