ellada mou

am visat azi noapte că mă plimbam pe străduţe vechi, pietruite şi înguste, străjuite de o parte şi de cealaltă de case mici, albe, cu flori în ferestre. am visat că veneam dinspre marea cea albastră, purtând încă pe piele semnul ei, rozariu transparent, invizibil, legat de gleznă.

se înserase deja cald, mirosind a cer roşu şi a praf, când din grădinile in jur, proaspăt udate, se ridica suav cântecul florilor şi al mirodeniilor, dintre care drag îmi este şi l-aş recunoaşte oricând pe cel al busuiocului, al rozmarinului.

pe o terasă mică, atinsă de umbre, două femei pregăteau frunze de viţă, rupându-le de pe tulpinile lor şi vorbind de zor sub privirile adormite ale unei pisici, iar de pe o alta, a unei case înconjurate de măslini, se auzea zgomotul specific mesei de seară la care se adunase întreaga familie, cu mare şi mic, râzând şi vorbind repede şi tare, ca o rostogolire de pietre. fabuloasa limbă elenă…

am trecut pe lângă mica şi pitoreasca “kantina”, închisă acum, dar în care trudeşte zi de zi o grecoaică masivă, îmbrăcată în negru, cu nişte ochi foarte frumoşi, care îmi zâmbeşte de fiecare dată când îi spun: “dyo gyros, efharisto” şi de la care ştiu că “nostimo” înseamnă nu amuzant ci … delicios. happy

ne întoarcem obosiţi şi încântaţi de la ouranopolis, oraşul ceresc, poarta spre agio oros cel interzis femeilor şi care poate fi admirat doar de pe puntea vaselor ce oferă croaziere cu durata de trei ore de-a lungul coastelor pe care se albesc mândre cele 20 de mănăstiri. niciuna românească.

ne întoarcem cu zâmbet pe chip de la stagira, locul naşterii lui aristotel, cel căzut în dizgraţie pentru că a fost profesor la curtea lui alexandru cel mare şi ale cărui invenţii, vechi de mai bine de două mii de ani, pot fi admirate în parcul unde tronează o imensă statuie din marmură albă ce îl reprezintă.

ne întoarcem de pe plajele sithoniei, cele care sunt desenate parcă direct dintre munţi şi dintre livezile de măslini, pline de turişti în timpul zilei, dar acum goale, cu umbrelele lor de paie şi şezlongurile alb-albastre, aliniate cuminţi, la somn.

ne întoarcem din nea moudania, loc de oprire obligatoriu la cofetăria din centru şi ţin în braţe cutia de carton cochetă în care dorm însiropate baklavas cu migdale şi fistic şi cataifuri pe care le vinde aceeaşi doamnă pe care o ştiu din amintirile anilor trecuţi, puţin în vârstă şi deloc frumoasă, dar atât de amabilă. i-am reamintit că în alt an am dus mamei mele din prăjiturile ei şi acum am revenit cu drag. zâmbeşte cald, ca şi cum am fi primii turişti care au cumpărat de la ea. poate însă că suntem printre puţinii care, revenind acum, am simţit nevoia să mulţumim, nu ştiu.

ne întoarcem la hotelul unde suntem singurii turişti şi unde daniel şi familia sa ne aşteaptă cu poveşti. daniel s-a născut în canada şi a revenit în grecia împreună cu întreaga familie. momentan încearcă să ţină pe linia de plutire această afacere şi nu, nu se plânge, dar se simte că îi este greu. vorbim despre locurile frumoase pe care le mai avem de descoperit, ne povesteşte despre bucureşti, aşa cum l-a văzut el atunci când a fost în românia, îi povestim despre braşov şi ne facem promisiuni de revedere, iar în ziua plecării, căci vine şi aceea, atât de repede, ne trebuie mai mult de o oră ca să ne despărţim.

am visat azi noapte că am fost în grecia. sau nu? chiar am fost acolo, în locurile în care, deşi miroase a vacanţă, turiştii sunt parcă tot mai puţini, iar grecii îţi mulţumesc pentru fiecare euro pe care îl laşi, cu care cumperi o iconiţă, un magnet sau un gyros.

[slideshow]

19 thoughts on “ellada mou”

 1. Ca sa fiu debordant de sincer, eu in Grecia m-as duce numai seara. Ziua mi-as petrece-o la Paris iar noptile la Monaco winking
  Lucrez momentan la un schedule 😆
  A propos de cuvinte si traduceri, kosmos inseamna lume, nu gauri negre si galaxii winking

 2. Ce frumos ai povestit! Atât de frumos, încât m-am plimbat alături de tine în visul tău.

 3. Frumos mai şti să ne încânţi cu amintiri, dragă Psi! M-ai făcut să oftez, gândindu-mă la locuri fascinante pe care le-am vizitat cândva…Sperând că voi mai ajunge pe acolo, să le revăd. Mi-a rămas de-atunci un gând (năstruşnic?) că la pensie m-aş retrage pe o insulă mică, să cresc pisici şi să pescuiesc toată ziua! Ar fi ceva tare fain, dar cine ştie?
  Îţi doresc o seară frumoasă! Şi…să mai aduci aici povestiri frumoase despre Elada şi poze! Te-am zărit şi în cele de mai sus! happy

 4. zic şi eu ca Ratatouille, la anul Grecia scrie pe mine! şi-ar mai merge şi-o Austrie după… eheee… visez colorat… la asta-s profesoară! big grin
  Măi psi drag, tare mi-o plăcut povestea ta! de fapt tu şi despre-o văgăună ai scrie frumos happy
  pup, talentă-mia!

 5. Ha, ha, ai zis bine: să vedem cu ce …pensie! Oricum, rămâne un vis…frumos! Am văzut pe insula Hydra nişte căsuţe mici, modeste, văruite în alb şi cu ferestre vopsite în albastru, cu multe flori şi pisici şi nişte bătrâni care se odihneau la umbră şi…tare mult mi-a plăcut!
  O zi frumoasă şi…să visăm frumos în continuare! happy

 6. daca cineva se intreba unde sunt, here i am happy
  m-am intors de pe o insula plina de ciulini, nu de flori, asa cum ar trebui sa fie pe insule.
  pisi, e frumos sa te bucuri. grecia e un lucru care plange in mine. mi-am ales, daca am sa stiu cand e sorocul, sa mor in grecia. grecia e o femeie frumoasa si colturoasa in poala careia poti pune capul si muri.

 7. pisi, bermuda winking

  chiar voiam sa-ti zic, sa nu uit happy am adus de acolo un “royall bay rhum”
  scrie pe el asa: cool lasting after shave lotion for gentlemen. a secretly proportioned mixture containing oil of bayleaf and the purest menthol crystals.
  license from royal lime (bermuda)
  hamilton, bermuda
  mi-ar placea ca in toamna, cand o sa scot cartea, sa vii si tu (la lansare). si de data asta e pe bune!

 8. este miezul, dar miezul cel mai miez, al mirosului de dafin. parca ai pune pe foc foile uscata de dafin si ai turna menta din mojito peste el. apoi, iei in palme mirosul si ti-l imprastii pe aura. este “altfel”. l-am cumparat de la island’s shop.
  pisi, eu nu ascult sfaturi si mereu trec pe langa lucrurile care ar trebui sa conteze. ma bucur mult. eu am de gand sa pap multe gutui. gustul de gutuie imi place tot atat de mult cat imi place iasomia. cand eram mici, obisnuiam sa papam iasomie. era dulceaga. is this not funny?
  Doamne, tu-ti dai seama, nu m-am mai gandit la iasomie si nu am mai pronuntat cuvantul, macar, de multe, multe luni! a mai trecut un an in care eu am uitat substanta vietii. ce pacat sad
  dar vezi, uitata in adancul inimii mele, mi-ai adus-o ca pe o revelatie. si nu glumesc. iasomie. iasomie. iasomie…

 9. i can smell it again happy
  iasomie. iasomie. iasomie. mar. par. frunza verde. cimbru salbatic. menta. ploaie.
  how could we be so f.g oblivious?

 10. pisi, am si acum “iasomia” in folderul “scrieri”. sunt trist, cred, da. da. dar am si acea impacare pe care ti-o da tristetea, care va creste intr-o floare violet, usor umeda, maaare. si nu ma mai pot supara pe oameni. which is good.
  sa aduci neaparat gutuile. sau poate o sa pun eu ca un soi de snack la acea lansare happy
  theme thing.

 11. pisi, pentru orice lucru pentru care suferi exista un singur construct logic izbavitor. lucrurile au un soi de repetabilitate, insa viata nu are, e O DATA. o singura data. merita atunci, oare, sa iti nenorocesti putinul de viata pentru lucruri care oricum se vor repeta?
  NU.

 12. eh, anyways, life goes on. i am much better than i used to be.
  am descoperit ca ingerii au ochelari. sau ca nu sunt frumosi in sens estetic monden happy
  n-ai vazut, pana si icoanele de pe peretii bisericilor sunt nu tocmai de o frumusete rapitoare!

 13. every day is a joy happy
  better today! the reasons of my sadness fade away as the days go by(e). mere childish feelings. as when kids fall grazed by a rock thrown at random.

 14. ce frumos ai scris despre grecia, pisic! sunt tare multe de vazut. cine stie poate anul viitor mai spre toamna, daca toate vor merge bine, ne vom delecta si noi din nou pe meleaguri elene. vise frumoase!

Comments are closed.

error: Content is protected !!