cu ochii pe capre

suntem nişte oameni corecţi, echilibraţi, muncitori şi cinstiţi. am putea să-i întrecem pe chinezi cu hărnicia noastră, dar suntem modeşti şi discreţi, aşa că nu ne înghesuim noi să rupem gurile nimănui şi preferăm coada clasamentului. astfel, considerăm noi, vom putea trece mai uşor neobservaţi.

ne place lesa atât de mult încât atunci când ni s-a dat pentru o clipă senzaţia de libertate ne-am căutat repede alţi stăpâni şi pentru mai multă siguranţă ne-am legat noi înşine laţul în jurul gâtului, iar atunci când ni se face dor de măreţie ne amintim de un ştefan, de un decebal, de un vlad şi ne botezăm copiii cu aceste nume.

ferestrele noastre nu stau deschise spre soare ci ne ascund pe noi în spatele perdelelor. de acolo îi privim pe ceilalţi uitând să trăim. de acolo şi de peste garduri. ne batem pentru un loc de parcare, ne aşezăm cuminţi la coadă cu mâna întinsă ca să ne primim drepturile după ce vom fi dat şpaga, ne lăsăm dominaţi de material şi de banii care cumpără totul, dar pe care nu îi avem.

cu pâine şi circ se pot dresa mulţimile, dar nouă ne ajunge de-o vreme circul. privim viaţa altora pe gaura cheii şi ştergem zilele din calendare, punând în locul lor altele, ce nu ne aparţin.

ne punem vieţile pe tocuri şi le aşezăm pe şoseaua de centură, strident machiate şi prea puţin îmbrăcate, dar nicio maşină nu mai opreşte şi nici nu mai trece pe strada devenită o imensă şi inutilă gaură neagră. sunt doar vieţile noastre înşirate pe marginea ei ca un şir inutl de mătănii.

într-o scurtă tresărire de orgoliu ne inventăm vacanţe low cost şi pornim să uimim europa cu manelele noastre şi cu ciorba gătită în camera de hotel. (ciorba este totuşi un lux pentru că acasă prăjim numai slănină) vacanţele noastre au gustul sălciu al beţiilor pentru care ne-am cărat damigenele după noi şi al strâmbatului din nas, poleială de fiţe pe care acasă nu ni le permitem, nu în faţa stăpânului.

prieteni nu mai avem de multă vreme pentru că nu mai ştim să ne bucurăm unii de ceilalţi ci doar să ne etalăm cu stridenţă maşina cea nouă, rochia cea scumpă ce nu ne încape, tabloul pe care l-am pus pe perete cu susul în jos, pantofii scâlciaţi, dar de firmă. şi ştim că atunci când uşa se va fi închis în urma noastră, ceilalţi vor înfige adânc cuţitul invidiei.

ni se întâmplă să plecăm de acasă, atunci când stăpânul venit aici nu ne place, argaţi trudind cu braţele, menajere cu licenţă pentru decrepiţii care îşi permit să ne arunce un os, neveste în colivii de aur pentru senilii lumii, ne înghitem lacrimile şi întoarcem şi celălalt obraz atunci când suntem loviţi. pentru că aşa trebuie. pentru că aşa ne vom putea întoarce acasă cu o altă maşină, chiar dacă închiriată şi cu trei lanţuri suflate cu aurul altora, de cele mai multe ori fără sclipire.

de-o vreme ne ţinem caprele încuiate în baie, dar ochii vecinilor ajung şi acolo.

cum spuneam suntem nişte oameni cinstiţi, harnici, corecţi şi muncitori, doar că nu prea mai avem timp pentru asta, nu mai avem timp să trăim. suntem cu ochii pe caprele altora. de ar fi o probă olimpică, am fi mereu campioni.

16 thoughts on “cu ochii pe capre”

 1. asa e – o sete de cunoastere a starii de sanatate ..a caprei vecinului.
  E ratingul telenovelelor in care intrigi ascutite devin un numitor comun existential, cu ajutorul lui ieftinindu-se opulenta unora, ajungandu-se la concluzia ”standard” ca banii n-aduc fericirea – pentru ca imediat sa ne reprezentam in gand imaginea vulpii uitandu-se la struguri! laughing

 2. Nu spun ca n-ai dreptate, ca ai, dar spun ca tot ce-ai afirmat se poate foarte usor generaliza si la alte semintii. Toate acele trasaturi de caracter, nu ne caracterizeaza doar pe noi romanii, ci pe noi oamenii. Iti pot da exemple cite vrei si de peste tot, dar trebuie sa mi le soliciti 😆

 3. Pai hai s-o luam da capo si pa rind winking
  Vorbind de maretie, sa nu uitam ca a fost odata un imperiu roman, un imperiu habsburgic, un Napoleon si asa mai departe, din care au mai ramas doar amintirile. Coruptie ca-n Italia, nu cred ca gasesti prin alte locuri civilizate. Servilismul de care vorbesti se poate regasi la turci, de la care l-am mostenit si la toate semintiile care au trecut prin frina comunista. Suntem dependenti economic si asta ne pune latul de git. In privinta alesilor, voi avea ceva de spus mai pe luni winking , desi politicienii sunt cam peste tot la fel. In materie de prostitutie am sa-ti spun doar ca suntem la nivelul unei Olande, Italii sau Anglii. Vacantele low cost sunt mai cautate in occident decit la noi. Iar in America, nu mai vorbim. In ce priveste comportamentul, ce mi-e ca-l aud pe unu cu manele date la maxim, ce mi-e ca aud un negru plin de aurarie si cu ditai stereo pe hip-hop-uri retardate?
  Cind am fost in Leningrad, umblau finlandezii si finlandezele beti pula prin hoteluri si vomitau ca vacile prin lifturi si receptii. Englezoii prin insule o tin intr-o betie continua. Prietenii si viata sociala? Unde in Nord America? Ha, ha! ce-i aia? Aici fiecare e cu munca lui, casa lui, viata lui si BBQ-ul lui. In privinta caprei vecinului si-a uitatului in ograda vecinului, vezi incursiunile militate ale americanilor si controlul economic pe care Germania, singura tara care s-a reintregit, sa-l aibe asupra Europei. Si nu, nu cred ca am fi campioni in proba respectiva big grin

 4. Papa, c’o mica diferenta: sunt si in alte tari specimene asemanatoare cu ale noastre, e adevarat ce spui, dar c’o mica diferenta: alea’s exceptii! La noi, din pacate cred ca nu gresesc, dar jumatate din populatia tarii este asa cum bine a descris-o Psi. Mi-e jale ca spun asta, dar prea ma lovesc de ei zi de zi! Tu nu mai stii, c’ai plecat de 20 de ani din tara… admite si chestia asta, te rog eu.

 5. Vai, Cami, eşti foarte pesimistă (realistă) happy azi! În cutia Pandorei a mai rămas speranţa. Să n-o pierdem şi pe ea.

 6. psi
  Dar eu n-am spus ca n-ai avea dreptate. Ba din contra. Doar ca tot ce ai spus poate fi extrapolat. Atit. Nu suntem singurii winking
  Ei, cum asa? Pai Olanda e plina de mulatrii. De unde oare? big grin

 7. Traditiile sunt una si crearea de noi traditii e alta. Ce-i rau in a dedica o zi pe an iubirii? De ce se face atita tam-tam in legatura cu Sf. Valentin si nu se aminteste nimic de participarea in razboiul din Afganistan? Nu tot dupa americani ne-am luat? Eu cred ca Sf. Valentin e de preferat winking

 8. exista capra vecinului si in alte tari..eu te pot asigura ca nu mi-a venit sa cred ca pot vedea asa ceva intr-o tara pe care o credeam civilizata si cu mult deasupra noastra.
  m-am simtit acolo ca in ultimul sat de la noi din Ututoaia.
  in rest…am citit cu amaraciune tot ce ai scris.

Comments are closed.

error: Content is protected !!