fragrances, best of 2015

undeva pe la jumătatea lunii decembrie a anului trecut vă povesteam despre topul/ clasament al anului 2014 în materie de parfumuri. the best of 2015 fragrances este încă sub semnul așteptării și probabil că vom vota curând, din nou, numai că de data aceasta mi-am propus să fac o trecere în revistă ceva mai amplă (și mai personală) legat de ceea ce s-a întâmplat în acest an, ce am reușit să mai descopăr, ce mi-aș dori sau ce aș recomanda (deși pe parte de recomandări cred că știți deja, consider subiectul unul mult prea personal).

într-un top oarecare, publicat de revistele de specialitate americane, the most popular fragrances, secțiunea femei, este în continuare dominată de celebrul, bătrânul (mai are puțin și face o sută de ani)  și mult reorchestratul chanel 5, urmat de marc jacobs- daisy dreams și de un chanel relativ mai nou- chance (opera lui jacques polge, apărut în 2003). podiumul este completat de tom ford, bobbi brown și michael kors și mai cunoscutul aliens – thierry mugler. iar criteriul popularității este dat de cifrele de vânzare, desigur, cifre vechiculate pe piața americană, căci știm, cele mai bine vândute parfumuri all time sunt în continuare chanel 5 și jou de patou.

este foarte greu să alegi însă, atunci când vine vorba despre cele mai bune parfumuri lansate în cursul unui an, iar ca să ne facem o idee, amintim că numai anul trecut au apărut pe piață 1620 de noi parfumuri, semn că industria aceasta a aromelor este în continuă dezvoltare. care este cifra din acest an? rămâne de văzut, mai avem totuși câteva săptămâni din acest an în care lucrurile se mai pot schimba. de pildă eu aștept cu interes întâlnirea cu primul parfum sensai, the silk, lansat în această toamnă de compania japoneză și care a intrat pe piața românească în acestă lună (îl găsiți la douglas). sunt anunțate totodată încă două lansări pentru acest sfârșit de an: happy moments- tous și leather musk- crabtree & evelyn, așa cum se știe deja că burberry va lansa două noi parfumuri în primăvara viitoare (mr. burberry și mr. burrbery black) ori că louis vuitton se pregătește să debuteze în această lume sub bagheta lui jacques cavallier, tot anul viitor.

2015 a însemnat printre altele apariția primului parfum christiano ronaldo- legacy. lansare a acestei toamne, christiano ronaldo ne propune un parfum lemnos aromatic cu tușe de lavandă și de măr verde, bergamot și scorțișoară în notele de vârf, miez luxos de bujor, rădăcină de orris, violete și cedru, toate îmbogățite de rozmarin și un fond cald, ierbos de patchouli, ambră și vetiver. lansarea vine după cea din august a suedezului zlatan ibrachimovic, un aromat- marin semnat de olivier pescheux.

tot în acest an kenzo takada ne-a propus, sub semnătura aceluiași alberto morillas, flower în varianta l’elixir și cele trei parfumuri totem: bleu, orange, yellow, iar jean claude ellena a lansat la hermes, în această toamnă, din același ciclu les classiques fragrances, equipage geranium, reeditarea lui equipage creat de guy robert în 1970. de la christian dior, lansat în septembrie, ne-am bucurat de sauvage al cărui chip este johnny depp și al cărui autor este francois demachy (reorchestrare a lui eau sauvage, parfum lansat în 1966 și care a împrumutat chipul lui alain delon) iar de la givenchy am putea alege între gaiac mystique din colecția l’atelier de givenchy și pi extreme. seria les exclusifs de chanel s-a îmbogățit și ea cu un nou parfum, misia. de critici pozitive au avut parte iris cendre – naomi goodsir, narciso de narciso rodriguez ori l’extase – nina ricci.

pentru mine 2015 a însemnat întâlnirea cu j by jenifer, parfum testat, dar la care am renunțat repede (recomandabil fetelor mai tinere pentru sezonul estival) și întâlnirea cu diamantele violet de la armani, o alegere care m-a surprins chiar și pe mine, parfum lansat și el în acest an. ar fi fost în plan 100 ouds al lui annick goutal ori al oudh l’artisan parfumeur, de la care mai am încă jumătate de eșantion păstrat cu sfințenie. am purtat cu plăcere sub arșița verii parfumul meu vechi de când lumea, 4711- jean marie farina și m-am lăsat învăluită de aroma unei bergamote de calabria. am testat, am mirosit, am scris și am așteptat cuminte noi povești din această lume. și mi-am reamintit că best of fragrances este întotdeauna ceea ce purtăm cu plăcere, ceea ce ni se potrivește.

parfumul din imagine este christian lacroix, din colecția proprie. apărut în 1999 sub bagheta lui sophie grojsan, el a fost retras din fabricație odată cu transferul companiei sub umbrela avon, devenind astfel un clasic. floral lemnos, parfumul cochilie, este unul dintre cele mai frumoase daruri primite de mine vreodată de la prietena mea, cristina.

error: Content is protected !!