hermes. mesagerul din flacon

terre d hermeseau, caleche, equipage, terre… d’hermes. arcadianul care patrona odinioară negoţul, dar şi sporturile, zeul mesager şi călător, descendent din marele zeus şi frate al lui apollo, hermes apare în mitologia greacă de două ori: o dată aşa cum tocmai l-am descris şi a doua oară ca un cunoscător al secretelor divine, patron al scrisului şi al medicinei, hermes trismegistus. dotat cu darul profeţiei, el era adesea asimilat cu egipteanul thot. oare a ştiut el că îşi va împrumuta peste secole numele unei case franceze astăzi celebră mai cu seamă pentru poşetele şi eşarfele sale?

de fapt, hermes a fost fondată în franţa, în anul 1837, ca un atelier de hamuri şi pielărie. thierry hermes, născut în germania dintr-un tată francez şi o mamă de etnie germană îşi deschide iniţial, pe grands boulevards din paris, un atelier de hamuri a căror înaltă calitate atrage nobilimea. aproape o sută de ani, casa hermes, mutată între timp pe rue faubourg saint-honore unde există şi astăzi, a fost furnizor de produse de pielărie. printre clienţii casei s-au numărat ţarul rusiei, dar şi prinţul de wales care în 1918 a purtat haina de piele cu fermoar făcută de hermes. (închiderea cu acest accesoriu astăzi banal se numea la vremea respectivă fermeture d’hermes şi hermes avea exclusivitatea utilizării acestuia). era în anul 1920 când în portofoliul casei va apărea şi prima colecţie de îmbrăcăminte urmată de celebrele poşete (cea din 1953 numită după grace kelly) şi eşarfe, iar în parfumerie apare, în anul 1949, odată cu cravata, eau d’hermes  orchestrată de marele parfumier edmond roudnitska, un parfum evident masculin.

la mai bine de 150 de ani de la înfiinţarea casei aceasta produce la ora actuală produse din piele, eşarfe, cravate, parfumuri, ceasuri, papetărie, bijuterii, însă în continuare ponderea cea mai mare în vânzârile acesuit imperiu o au pielăria şi eşarfele (aproape 30%) din totalul vânzărilor companiei. cu toate acestea eu am să vă invit… într-o caleaşcă parfumată. sau la capătul pământului? happy

caleche, apărut la zece ani după primul parfum al casei,  caleche parfumsemnifică în limba franceză atât o caleaşcă, aşa cum bine vă gândiţi, dar şi un fel de glugă purtată de femei în secolul al optsprezecelea, însă denumirea acestui parfum, apărut în anul 1961 sub bagheta lui guy robert, ne duce cu gândul la un parfum aristocratic, exclusivist şi deloc convenţional. parfumul original, deşi încadrat ca floral aldehidic se apropie mai degrabă de cuir de russie ca şi concept ori madam jolie, fiind un parfum chypre floral, best sellerul casei pentru multă vreme (reeditat în anul 1992 şi evident reformulat sub denumirea caleche soie de parfum). în varianta sa originală, caleche se deschide cu note ascuţite de aldehide, neroli şi bergamot, tuşe de lămâie şi chiparos. totul se prelinge apoi în miezul floral alb, acord de iasomie, ylang-ylang şi lăcrămioare, îmbogăţite de trandafir, iar notele de bază sunt din lemn de santal, olibanum, mosc, boabe de tonka, ambră şi vetiver.

 în anul 2004 la cârma diviziei de parfumuri a casei soseşte nimeni altul decât fiul câmpurilor din grasse, jean claude ellena. mutare decisivă şi extrem de bine gândită care va readuce casa în atenţia consumatorilor şi poate că cel mai frumos, tulburător dintre parfumurile actuale ale casei este cel care vorbeşte despre… pământ.

Tjean claude ellenaerre d’hermes. un parfum masculin încadrat în clasa chypre lemnos, un amestec luminos de citrice, silex, piper roz, muşcată, cedru roşu, patchouli, vetiver şi benzoin dulce, balsamic. lansat în anul 2006 şi deţinător al fifi awards la categoria men’s fragrance of the year- luxe (2007) a devenit repede un  succes al casei. un parfum masculin care, aşa cum s-a întâmplat şi cu vetiver al casei guerlain sau mai bătrânul jicky, a trecut repede bariera sexelor, devenind de data aceasta o alegere feminină, ca o declaraţie de neuitare pentru că parfumul, un amestec de uleiuri şi esenţe aşa cum este definit, este mai degrabă cea mai intensă formă a amintiri.

poate şi de aceea, după lansările eau des merveilles şi reeditările lui 24 faubourg, anul trecut, sub aceeaşi baghetă magică a lui ellena, hermes a lansat parfumul unisex cuir d’ange, un parfum în care tulburătorul miros de piele rusească tăbăcită cu mesteacăn se amestecă cu narcise, heliotrop, cu tuşe suave de citrice, un parfum al cărui miros, cel puţin aşa l-au numit criticii, este ca o a doua piele. şi vestea ar fi că după lansarea acestei surprinzătoare compoziţii,  se pare că ellena se pregăteşte de pensionare. să sperăm însă că nimic nu va confirma aceasta.

6 thoughts on “hermes. mesagerul din flacon”

  1. Aflam multe lucruri frumoase si interesante din articolele tale bine documentate… happy Poeta a partfumurilor… winking

  2. Interesant. Am citit multe lucruri de care nu avea habar pana acum. Tu de unde aduni toate informatiile?

  3. aoleooo! 35 am scris? iar am inversat?! pffff…. mulţam că ai observat ioana, sunt de toată isprava! văd că de la litere (pentru care sunt deja celebră) am trecut la ani crying mhmmm….

Comments are closed.

error: Content is protected !!