flori de florii

sărbătoarea ce precede Paştele şi Săptămâna Patimilor este numită în lumea creştină Intrarea lui Iisus în Ierusalim, iar în lumea vechilor romani, la finele lunii aprilie se sărbătorea floralia, cu miros de flori şi ofrande pentru zeiţa flora, în semn de bucurie pentru primăvară.

aşa cum am promis zilele trecute, voi readuce aici două scrieri dedicate sărbătorilor care se apropie, floriile şi paştele, scrieri care au apărut în urmă cu ceva vreme pe un alt site  şi pentru că de florii îi sărbătorim pe cei dragi nouă care poartă nume de floare, le vom aduce în dar ceea ce se numesc în parfumerie buchetele florale, una dintre cele mai vechi clase de parfumuri, aranjamente olfactive compuse cu migală şi pricepere de maeştri parfumeri, aceşti magicieni ai creaţiilor ce se ascund în flacoanele noastre.

considerat cel mai scump parfum din lume la apariţia sa, în anul 1930, creaţie a lui henri almeras şi pentru care au fost necesare 10.600 de flori de iasomie şi 2.800 de flori de trandafir, joy al casei jean patou, cel de-al doi-lea cel mai vândut parfum din lume (după chanel nr. 5) este un buchet floral ademenitor, un clasic asemeni unei eşarfe discretă şi cochetă ce îmbogăţeşte orice toaletă feminină. la apariţia sa a fost un parfum cu circuit închis, destinat exclusiv celor mai bune cliente ale casei de modă şi a fost favoritul actriţei britanice vivien leigh, cea al cărei chip se mai confundă deseori cu cel al celebrului personaj căruia i-a dat viaţă, scarlet o’hara.

flaconul în linii drepte şi simple cu un fir aurit în jurul gâtului a fost creat de arhitectul louis sue amintind prin liniile sale simple de de lux şi eleganţă şi se deschide cu note verzi, de frunze şi aldehide, ylang-ylang, trandafir şi tuberoze şi o tuşă fructată de piersică, ce se continuă în note de miez florale, o adevărată explozie de flori,  cu iasomie de grasse, trandafir de grasse şi bulgăresc, orhidee, lăcrămioare şi garoafe, note floral dulci, picante, seducătoare şi deopotrivă proaspete, pe o bază floral-feminină, cu mosc, lemn cald de santal, tuşe de civet, licheni şi note teroase. un parfum considerat extrem de elegant şi tipic franţuzesc ce a fost lansat pentru a susţine casa de modă, puternic afectată de marea criză economică, un miros asemeni unei pisici pufoase ce toarce pe un pervaz însorit în spatele căreia primăvara îşi cântă simfonia. un amestec ca o explozie de bucurie, un preţios buchet de flori pentru toate florile ce compun sufletul feminin. se mai spune de asemenea că o lungă perioadă de timp a fost „semnătura” lui jacqueline kennedy onassis.

şi pentru că vorbeam de clasa de parfumuri tip buchet floral, acest gen de parfumuri, apărut ca şi parfumurile de tip soliflor din cele mai vechi timpuri, sunt destinate cu predilecţie femeilor, datorită compoziţiei lor, a acordului principal tipic, în care nu lipsesc cele două mari regine, trandafirul şi iasomia.  de aceea să nu vă miraţi că în recomandările care urmează toate aceste nume reprezintă de fapt parfumuri destinate femeilor, un alt fel de buchete de flori pentru sărbătoritele noastre: quelques fleurs-houbigant, anais anais- cacharel, le dix- balenciaga, momente supreme- patou, champs elysees- guerlain (va apărea şi povestea lui pe aici), madame de carven, jaipur- boucheron, fleurs de rocaille. caron, l’air du temps- nina ricci, venezia pastello- laura biagioti, cardin- pierre cardin, l’eau d’or- montana, lumiere- rochas, je reviens- worth, 1000- patou, true love- elizabeth arden, paris- yves saint lauren, les jardins des bagatelles- guerlain, white linen- estee lauder, cappricci- nina ricci, 212- carolina herrera, christian lacroix, fleurs d’orlane- orlane, mille fleurs bouguet- dsh perfumery, carnal flower- frederick malle, eternity- calvin klein.

dar orice veţi alege să dăruiţi sau să purtaţi în aceste zile, parfumul unei singure flori sau parfumul tuturor florilor dragi, o creangă de salcie sau un zâmbet, sărbătoarea de florii să vă însoţească cu bine, prin toate porţile primăverii.

7 thoughts on “flori de florii”

  1. Mulțam fain de urare, pe care ți-o întoarcem înzecit!
    Cât despre parfumurile florale… nu prea mă dau în vânt după ele. Totuși, aș mirosi un „Joy” de-ăsta. Nu de alta, dar ca să-mi pot face o idee despre preferințele olfactive ale Jacquelinei K.-O.

Comments are closed.

error: Content is protected !!