advent calendar

advent calendarprobabil că astăzi, calendarul de advent, acela care marchează zilele rămase până la crăciun (adventus însemnând venire) nu mai este deloc o surpriză, o mirare, însă în vremea copilăriei mele, calendarul de advent, născut în germania de altfel, pe la 1851, nu exista. printre obiceiurile săsești pe care le cunosc și eu din copilărie, exista numai tradiția coroniței de advent, aceea din brad împodobit, în mijlocul căreia tronau cele patru lumânări roșii, aprinse pe rând, în fiecare din cele patru duminici de dinaintea crăciunului. și mi se părea cumva fabulos și special acest lucru, cu atât mai special cu cât, aflasem, în vechime, lumânările erau confecționate manual, de băieții din casă în vreme ce coronițele cădeau în sarcina femeilor mai vârstnice. evident, pe vremea lui moș gerilă și a bomboanelor de pom păstrate de la un an la altul, acest obicei nu era atât de cunoscut, poate doar dacă aveai bucuria și norocul să vizitezi o casă de sași în această perioadă.

îmi amintesc despre primele calendare de advent apărute la noi. acelea din carton, cu ușițele mici, în spatele cărora se ascundeau bucățele de ciocolată. mulți ani, calendarul de advent a fost pentru mine un dar potrivit de moș nicolae pentru copiii din viața și sufletul meu. de o vreme, însă, am văzut calendare de advent pentru doamne (în spatele celor 24 de uși ascunzându-se tot felul de produse cosmetice) și am mai văzut calendare care ascund mesaje, întrebări, gânduri. un astfel de calendar vreau să vă dăruiesc astăzi, de moș nicolae.

imaginați-vă așadar că stați în fața unei cutii speciale, de culoarea voastră preferată, în formele care vă plac cel mai mult, poate cu un tablou inspirat de iarnă ori de sărbătorile care se apropie. imaginați-vă propriul calendar de advent și haideți să descoperim împreună mesajele care se ascund, îndemnurile din spatele fiecărei zile (mai există o legendă care spune că, tot în germania, copiii nerăbdători au întrebat un preot când vine crăciunul, iar acesta a avut ideea de a le dărui 24 de lumânări pe care să le aprindă, câte una pentru fiecare zi. așa aveau să știe cât mai este până la crăciun).

revenind la calendarul de advent pe care vi-l propun astăzi, haideți să vedem împreună care sunt mesajele zilelor… le vom continua pe rând pentru zilele care urmează și dacă sunteți de acord, aș vrea să o facem împreună:

1 decembrie: dăruiește un zâmbet unei persoane necunoscute

2 decembrie: stai de vorbă cu omul pe care îl iubești. întreabă-l ce simte? ce face? fii prezent și mulțumește-i pentru timpul pe care ți-l oferă.

3 decembrie: cumpără un glob mov pentru bradul de anul acesta. poate fi un semn de recunoștință și de iubire pentru robert cadar, ori poate avea orice însemnătate vrei să îi dai tu.

4 decembrie: dăruiește o ciocolată unui copil necunoscut. pentru că în fiecare dintre noi doarme un copil care se bucură să primească daruri.

5 decembrie: dă un telefon unei persoane cu care nu ai mai vorbit de mult. poate beți o cafea împreună, poate pur și simplu îi mulțumești pentru că există ori a existat cândva în viața ta.

6 decembrie: dăruiește cuiva drag o colindă. chiar dacă nu ai voce, nu asta contează cât mesajul pe care vrei să-l transmiți. în fond este vremea venirii…

7 decembrie: cere iertare unei persoane căreia crezi că i-ai greşit cu ceva, orice. și dacă e un fapt banal, cere iertare. (potecuța)

8 decembrie: manifestă-ți aprecierea sinceră pentru un prieten sau cineva drag. exprimă aceasta cât poți de limpede. (mihaela- via fb)

9 decembrie: ai grijă de tine astăzi și fă-ți un dar pe care știi că ți-l dorești foarte mult. (mihaela- via fb)

10 decembrie: stai de vorbă cu tine câteva clipe. descoperă copilul tău interior, zâmbește-i, îmbrățișează-l și spune-i că îl iubești (dana)

11 decembrie: dăruiește cuvinte care contează, care au sens și însemnătate pentru celălalt. ascultă-l și răspunde-i pe măsura lui, nu a ta. pentru că dăruind astăzi vei fi mâine mai bogat. (iosif)

12 decembrie: furișează-te și pune în buzunarele colegilor tăi bomboane, fără ca aceștia să te vadă. vei aduce astfel un zâmbet… și bucurie.  (sonia)

13 decembrie: ia lucrurile așa cum vin. renunță să te frămânți pentru ce nu poți controla și răspunde fiecărei provocări cu un zâmbet. (răzvan)

14 decembrie: ieși în noaptea aceasta la plimbare. privește magia cerului, liniștea orașului și bucură-te de ele. (răzvan)

15 decembrie: ascultă cântecul zăpezii ce coboară pe pământ. (adaptare după hakuin ekaku, filozof japonez: ”dacă numai tu ai putea auzi cântecul zăpezii”)

16 decembrie: râzi astăzi. mult, sănătos, cu râsul copilului ce nu cunoaște nici frica și nici grija! (dagatha)

17 decembrie: recitește o carte pe care ai iubit-o mult, cândva. amintește-ți emoția, sentimentele de atunci, de demult (dana)

18 decembrie: sună pe cineva cu care nu ai mai vorbit de mulți ani. o rudă mai îndepărtată, un fost coleg, un fost profesor. mulțumește-i pentru darul pe care l-a adus atunci, demult, în viața ta. dacă mai ai numărul lui în telefon și după 10 ani înseamnă că a contat pentru tine.

19 decembrie: amintește-ți o rețetă de prăjitură din copilăria ta. întreabă bunica, mama, cum făceau, ce simțeau când făceau prăjitura, inventează o tradiție a prăjiturii și dăruiește-o cuiva, oricui. cu bucurie.

20 decembrie: este timpul să alegi daruri. anul acesta fă-o altfel, ca niciodată până acum. alege lucruri cu însemnătate, dar fără a fi scumpe. alege daruri cu personalitate, care spun ceva despre relația dintre tine și cel care îl va primi. preț maxim: 10 lei.

21 decembrie: scrie o scrisoare pentru moș crăciun așa cum făceai în copilărie.

22 decembrie: dăruiește-ți o zi cu tine însuți. exersează gratitudinea, bucuria de a fii, iubirea de tine. recunoștința.

23 decembrie: uită-te la un film: five to seven, harold and maude, pregătește o ciocolată caldă și împarte-o cu cineva drag.

24 decembrie: împodobește bradul, casa și sufletul. bucură-l pe copilul tău interior, adu-i lumină. mulțumește-i că te-a însoțit din nou în această călătorie de advent. fii recunoscător pentru ce ai descoperit și ce ai învățat.

vă aștept așadar să decidem împreună care sunt mesajele, gândurie și îndemnurile pentru acest mic calendar, pentru zilele care urmează. mulțumeeesc!

și da, colinda zilei este despre … copilărie (cu colinda aceasta am petrecut eu multe adventuri, deși nu le numeam astfel atunci).

21 thoughts on “advent calendar”

  1. Ce idee bună şi frumoasă! Îmi amintesc de acele calendare şi de nerăbdarea mea de a descoperi formele de ciocolată. Reuşeam cumva să nu deschid uşiţele decât în ziua corespunzătoare cifrei.
    Încerc să recuperez zilele, încerc să bifez toate îndemnurile tale atât de preţioase!
    Îndrăznesc să spun şi eu să: cere iertare unei persoane căreia crezi că i-ai greşit cu ceva, orice. Şi dacă e un fapt banal, cere iertare.

  2. Ai mare dreptate, Pisic și nici nu știi cât de tare m-au emoționat cuvintele tale. Să ne fie zilele, în așteptarea Crăciunului, pline de bunătate, frumos, iubire!

  3. Comentariul de mai sus era pentru articolul precedent și nu știu cum de a ajuns aici…
    Promit să revin cu un gând.

  4. Faine traditiile si sarbatorile lunii decembrie, când semnificatia lor umple inima adultilor de pace, iubire, altruism si generozitate, oferind semenilor mai mici neajutorati si inocenti, din toate valorile acumulate dealungul anilor, fie ele cât de mici si neînsemnate, însa care, cu certitudine, vor produce sentimente de bucurie, multumire si pace sufleteasca, celor carora le sunt destinate…
    La multi ani si vremuri bune, pentru toti, pentru întreaga lume !

  5. zile de advent liniștite să ai iosif. te aștept cu un îndemn, un gând ori o faptă de făcut până la crăciun?
    mulțumesc!

  6. Descoperă copilul din tine, zâmbește-i, îmbrățișează-l și spune-i că-l iubești.
    Poate că este un îndemn pentru mine sau poate că este universal valabil.
    Uităm de el. De cele mai multe ori ne lăsăm duși de valurile vieții, absorbiți de îngrijorări, tristeți, temeri… Ori mi se întâmplă numai mie?!?

  7. Sa aprindem o lumanare si sa ne gandim cu drag, dor si recunostinta la cei ce alta data ne luminau sarbatorile si care acum le serbeaza printre ingeri….

  8. eu cred, dana, că uităm de copilul interior pentru că ne este (uneori) teamă de ceea ce am putea găsi. poate amintiri triste, poate furie, poate dureri mai vechi ori, poate, putem descoperi că anii au trecut repezi, prea repezi. cine știe?! așa că eu cred că îndemnul tău este bun și foarte potrivit vestirii, căci dincolo de case, este importantă, la fel de importantă și primenirea noastră. happy

  9. lumânările de advent, anca, cred că sunt- nu știu sigur- un fel de pomenire a celor ce nu mai sunt. ori, asta știu sigur, sunt zilele moșilor de iarnă. iar pomenirea și amintirea poate fi făcută și în alt mod (așa cum încercăm noi, cei care l-am iubit pe robert să facem de crăciun, de pildă). ce aș dori eu cu acest calendar de advent este să facem ceva pentru noi, de la noi, celebrând până la urmă viața, nașterea și nu moartea.

  10. Cuvintele de iubire, izvorâte de la *Sursa*, sunt daruri nepretuite, necotate azi la bursa.
    Cel ce astazi le ofera, cu drag, neconditionat, investeste-n ‘nalta sfera, mâine va fi mai bogat. happy

  11. Nu sunt foarte inspirată, dar pentru că mulți dintre noi trecem printr-o perioadă aglomerată, tixită cu termene limită și nervi întinși la maxim, mă gândesc așa:
    Furișează-te și pune în buzunarele hainelor colegilor de muncă… bomboane. Ai grijă ca autorul surprizei dulci să rămână anonim. happy Sigur vei smulge câteva zâmbete!
    Altfel, pentru că știu că și tu treci în perioada asta din an cam prin același lucruri, îți doresc spor la toate! Și cât mai multe zâmbete. happy

  12. știu sonia, cât ești de pinsă zilele acestea și tocmai de aceea îndemnul tău este atât de prețios. și frumos! kissclar am primit un zâmbet de la tine, încă unul în lungul șirag al prieteniei noastre. mulțumesc!

  13. Recitește o carte care ți-a plăcut mult de tot (eu asta fac acum) și încearcă să-ți amintești cum și ce ai simțit când ai citit-o pentru prima dată, indiferent cât de mulți ani au trecut de atunci.
    Tare mă bucur să văd cât de frumos se conturează calendarul tău. ❤

  14. Multă vreme m-am întrebat ce înseamnă calendarul ăsta..
    Și da, pentru mine a fost „limitat” la cutia cu ferestre din care scoteam bucățile de ciocolată, bucurie imensă pentru Prinț! happy
    Frumoase mesaje are calendarul tău…

    Nu știu dacă am întârziat sau nu… mesajul meu ar fi: Astăzi râzi! Mult! Sănătos! Alege un film bun sau citește o carte, ascultă o glumă, privește o Pisică luptându-se cu un ghem de ață… Să fie râsul acela al copilului care nu cunoaște încă frica sau grija.

  15. nu este deloc întârziat, dagatha (ne-au mai rămas oricum 7 zile de completat). să fie râs și copilărie! mulțumesc.

  16. Iar eu am să plusez – în caracteristicul meu stil nonconformist – cu un 25 decembrie în care să-ţi promiţi a fi/deveni un om bun şi să-ţi ţii promisiunea în ciuda vremurilor şi opreliştilor.
    Sigur, nu pe planeta asta, fiindcă nu e posibil.

Comments are closed.

error: Content is protected !!