thomas carlyle ford, cunoscut în lumea cinematografiei americane dar și în cea a modei drept tom ford este eroul poveștii noastre de astăzi, o poveste despre parfumuri, aceste călătorii prin lumea mirosului pe care le mai aduc uneori către voi. o poveste născută ceva mai demult, recunosc, dar pentru șlefuirea căreia a fost nevoie de o scurtă vizită prin parfumerii, locul unde cuvintele mele și-au căpătat tușa finală, aceea a percepției personale.
când vine vorba despre parfumeria americană, cei care au citit poveștile mele din ciclul per fumio știu, există la mine o oarecare reticență. în lunga listă de parfumuri care își torc poveștile pe etajera mea lipsesc cu desăvârșire creațiile de pe celălalt continent, ba chiar și poveștile despre estee lauder, cea pe care eu o consider deschizătorul de drumuri în parfumeria americană, la origine de etnie maghiară (un neajuns pe care îl vom remedia, promit), calvin klein ori tom ford, ultimul fiind numele despre care se vorbește extrem de mult în ultima perioadă, poate și pentru că de la black orchid încoace, apărut în 2006, tom ford a lansat mai bine de 60 de compoziții prezente astăzi în marile parfumerii. desigur, e cam dificil să găsești seria white musk ori private blend prin românia, dar în rafturile sephora, ca să dau un exemplu, vom putea recunoaște ușor flacoanele negre ale seriiilor noir și orchid.
absolvent al celebrei parsons school of design, tom ford s-a născut în austin, texas demonstrând încă din copilărie înclinație către artele vizuale. de fapt, așa cum spune el însuși, în perioada în care studia arhitectura la parsons, în chiar ultimul său an de studiu, la paris, tom ford a decis că arhitectura este prea serioasă, trecând astfel la design vestimentar. a lucrat cu cathy hardwick vreme de doi ani, transferându-se apoi la pery ellis, însă marea sa mutare s-a produs în anii 90, atunci când a acceptat postul la gucci, într-o vreme în care compania avea serioase probleme financiare. tom ford a locuit la milano vreme de un deceniu. de numele lui se leagă succesul de astăzi al celor de la gucci, ale căror încasări anuale au crescut considerabil, permițându-le chiar să achiziționeze venerabila doamnă franceză, compania yves saint laurent. campaniile de marketing pentru opium, ysl și m7 sunt fără îndoială contribuția lui tom ford. în anul următor, 2005, el a demisionat de la gucci, aidoma lui galliano ori oscar de la renta, pornind pe propriul drum, unul care include printre numeroasele premii obținute în lumea modei și regizarea filmului ”a single man” pentru care colin firth a fost nominalizat la oscar în 2009.
cu imaginea sa tinerească și elegantă, deși a trecut de 50 de ani, promovând o anume linie clasică, extrem de apreciată pe bătrânul continent și care își are rădăcinile în amintirile sale din copilărie (a declarat printre altele că era fascinat de eleganța clasică a mamei și a bunicii sale) tom ford a intrat în lumea parfumeriei în anul 2006 cu o creație givaudan care poate că nici nu mai are nevoie de vreo prezentare: black orchid. încadrat ca parfum oriental chypre, black orchid, deschizătorul de drumuri pentru tom ford, este cu certitudine pentru tom ford ceea ce a însemnat john galliano pentru celălalt nume mare al modei: o explozie, un parfum destinat cu precădere unei femei sigure pe ea pentru care negrul este suprema eleganță (și ne amintim, știu, de celebra rochie neagră a lui coco chanel, numai că tom ford a mers ceva mai departe). parfumul se deschide cu note de iasomie, floarea pasiunii și gardenie, speculând dualitatea florilor albe, la care se adaugă bergamot, lămâie amalfi și tușe fructate de coacăze negre, mandarine și trufe. miezul parfumului reia acordul alb de gardenie-iasomie și ylang-ylang (ceea ce este pur este și carnal ) îmbogățit fiind de tușe condimentate și floare de orhidee și lotus. black orchid este un parfum cu siaj lung, este tenace și cald, este întunecat aidoma ciocolatei mexicane care se simte în notele de bază, pe sub umbrele de santal, patchouli, vetiver, ambră, tușe de mosc alb și tămâie. este, așa cum spuneam, extrem de persistent și greu, un parfum mai degrabă nocturn și mai degrabă destinat anotimpului rece, destinat femeii sigure pe ea, care iubește în egală măsură solitudinea ca și compania celui pe care ea însăși l-a ales. adeptă a stilului clasic, fără a fi rigid, femeia lui black orchid seamănă cu flaconul drept, cu liniile lui lipsite de sofisticare și cu latura extrem de terestră a acestui parfum. de altfel mai toate parfumurile tom ford se recunosc ușor datorită flaconului negru, în linii simple, curate, aproape o emblemă a casei (excepție fac seria white musk collection și neroli portofino).
și dacă aminteam de galliano și de primul său parfum ceva mai sus, tom ford putem spune că a mers ceva mai departe pe drumul său, păstrându-și linia și eleganța, exploatând în continuare latura aproape mistică a acestei culori. era deci de așteptat ca, la șase ani de la prima sa lansare, tom ford să vorbească din nou despre negru. noir, lansat în anul 2012, și căruia i s-a adăugat anul trecut noir extreme, este un parfum aromatic condimentat destinat bărbaților. în flaconul negru, dreptunghiular, cu bușon auriu, se ascunde o explozie de bergamot, violetă, piper roz, verbină și chimion. în miezul parfumului regăsim mușcate, stânjenei de toscana, salvie și trandafir bulgăresc, pudrate din belșug cu chimion, nucșoară și piper negru, pentru ca notele de bază să explodeze realmente cu vetiver și patciuli, opopanax, rășini benzoice, note de piele, styrax, civet și dâre de vanilie. aidoma lui black orchid, noir este la fel de tenace și de puternic, accesoriu demn de o personalitate bine conturată. perechea lui, noir pour femme, apărut anul trecut (și prezent și în parfumeriile noastre) este, cel puțin pentru mine, cu o clasă deasupra lui opium ysl și din aceeași gamă cu black orchid, chiar dacă mai mult un oriental gurmand și cu certitudine mai sofisticat decât noir chanel lansat în anul 2012, căruia îi lipsește din tenacitate și mister. semnat de sonia constant, pe care o puteți recunoaște în absolutely me- escada ori l’aibelle de guerlain, noir pour femme pierde însă puțin din latura mistică și terestră a lui black orchid, devenind astfel mai ușor accesibil, cred. bergamot, neroli, mandarină și ghimbir deschid acest parfum al cărui miez amintește de kulfi, trandafir, neroli și iasomie, iar notele de bază sunt un amestec dulce de ambră, santal, vanilie și mastic.
născut în austin, texas, ridicat în lumea modei la milano, tom ford este adesea comparat cu un alt magician al modei și parfumeriei serge lutens, iar black orchid este unul dintre parfumurile de pus pe etajera personală.
iar celor care au avut suficientă răbdare să citească întreg articolul le mai spun doar că în curând voi organiza un concurs la care vor fi drept premii trei parfumuri.
Hmmm, tentantă tare aroma asta, amestecul ăsta de … simţuri.
oarecum surprinzător și pentru mine, potecuță, acest tom ford. de obicei fug de parfumeria americană, tura asta fie m-a prins pe seară, obosită, fie între el și narciso rodriguez a câștigat orhideea neagră.
Gata, m-a cucerit! Cred că aș vrea să-l păstrez pentru mine, chiar dacă e destinat… Lui. Am observat și schimbările pe care le-ai adus căsuței tale virtuale și îmi par cumva surprinzătoare, cu aer de vacanță, plăcute, mai bine zis! Zi frumoasă, Psi!
tema am schimbat-o acum mai bine de o lună, dana, și numai pentru că cealaltă dădea orori. știu că ar trebui să mai șoricăresc și la asta, dar mi-e cam lene. iar vacanța a fost, am și uitat-o.
Ştiu că ai schimbat-o de mai multă vreme, dar cum eu nu prea am mai lăsat comentarii aici… (ţi-am mai zis care ar fi motivul.) Eu mă pregătesc să dispar câteva zile în vacanţă şi… Cred că a ta a fost minunată.
caut deja altă vacanță, pentru septembrie. unde mergi? distracție maximă!
Este într-adevăr o încântare pentru simțuri…îl am deja și mă surprinde plăcut de fiecare data când îl port. Îți schimba practic starea de spirit și atitudinea.
mă bucur că îți place, mihaela. și bun venit pe-aici.