bradul

se conturează în jur tot mai limpede a verde peste care albul, în trecerea lui efemeră nu acoperă şi dezvăluie tot mai intens mirosul acela aparte, amestecat cu amintiri. pădurea doarme în lumina care are în ea ceva mat, ca de lapte prelins din sânii grei ai cerului şi sub cupola aceasta de încremenire, paşii se aud difuz, ca o uimire străină de liniştea de-acum murdărită.

iarnă. pădurea atinsă de somn acoperit, vătuit. pretextul de rece în care numai el, singurul copac ce nu îşi leapădă frunza şi culoarea, ca un soldat, ultimul, care mai apără lumea de invazia albă. solitarul…

s-ar putea crede că bradul, eroul nostru de astăzi, a apărut în parfumerie ca şi ingredient încă din cele mai vechi timpuri însă nu este deloc aşa, deşi vechii egipteni foloseau răşini în parfumurile lor. locuitor al emisferei nordice şi mare amator de zăpezi, el era necunoscut în vremea când în egipt şi mesopotamia se năşteau quetoret şi kyphi, parfumurile sacre, iar în celebrul acord cuir de russie, apare, îmbogăţind esenţa de mesteacăn, o rudă a sa: zada.

bradul, cu frunzele sale ca nişte ace, simbol al veşniciei şi al crăciunului, se foloseşte astăzi în parfum cu predilecţie în compoziţiile masculine, cele aromat- lemnoase sau fougere, iar din cele peste 50 de specii cunoscute, sunt preferate bradul alb cu aroma sa dulce şi bradul siberian, pentru notele de fond ale parfumului, în acord deosebit, aparte, cu cedrul şi mirodeniile, ambra şi notele animalice.

de fapt, ingredientul care se ascunde în flacoane se numeşte balsam de brad şi are în compoziţia sa, în proporţie de jumătate, un compus chimic numit limonen, iar aromoterapia îl foloseşte cu succes în tratarea afecţiunilor respiratorii sau reumatice.

pentru cei care iubesc bradul îndeajuns de mult, moş crăciun ar putea să le aducă în dar eau des merveilles -hermes, hugo-hugo boss, kenzo pour homme, vetiver – roger et gallet, vetiver – fragonard, private number – etienne aigner, escape- calvin klein, havana – aramis, cacharel pour homme, insense- givenchy, dreamer- versace, ambra – etro, parfum unisex în care bradul se regăseşte în notele de vârf alături de cele citrice şi coriandru, jules- dior, basala- shisheido, fou d’absinthe – l’artisan parfumeur, fille en aiquilles – serge lutens ori în parfumul unisex nuit etoille semnat annick goutal, un parfum lansat anul trecut în luna mai şi care a fost inspirat de lumina lunii, de bucuria şi singurătatea unei plimbări prin pădure.

parfumul, introvertit şi oarecum androgin, evocă pădurea acoperită de noapte şi de linişte, paşii care sparg liniştea ca pe nişte conuri de brad rostogolite la picioare şi peste toate coboară pletele lunii şi senzaţia de solitudine, iar într-o descriere simplă, creaţia semnată de isabelle doyen  şi camille goutal se deschide cu note de lămâie şi de portocală peste care coboară deopotrivă rece şi verde tuşe de mentă cu un iz uşor de iasomie, miezul parfumului se deschide în amestec de brad siberian şi pin, iar notele de fond se încălzesc cu boabe de tonka, floare de angelica şi imortele.

numele parfumului face referire la capodopera lui van gogh, iar parfumul se încadrează în tipul lemnos aromat şi este disponibil în două variante de flacon: cel curbat, atrăgând doamnele cu liniile sale şi cel pătrat, destinat domnilor, ambele în nuanţă de albastru safir cu inscripţii argintii.

un parfum ca o poveste sau o poveste ca un parfum este ultima mea postare parfumată a anului.

şi vă doresc de pe acum (deşi vor mai apărea postări pe aici şi mâine) să mă însoţească bradul cu mirosul, podoabele, amintirile lui în aceste zile de decembrie încărcate de oameni dragi şi de bucurie.

27 thoughts on “bradul”

 1. doar atâtea am amintit eu. cu siguranţă că sunt ele mai multe… şi nu am povestit despre parfumurile ambientale cu temă de crăciun, că acolo este şi mai lungă lista. happy

 2. Vezi ca nu m-am gandit la parfumurile de camera desi, ar trebui sa folosesc si eu mai ales ca de ceva ani nu mai am brad natural. Macar sa miroasa in casa a brad. O sa caut. Imi place grozav cum scrii despre parfumuri.

 3. Hăulitul mai târziu. Deocamdată, introspectăm. pe ici, pe colo. Eu nu am învățat să pun emoticoane, cică e pe bază de combinații de taste. Later.

 4. încerc să vă dăruiesc ceva din pasiunea mea, cu speranţa că nu vă plictisesc şi că nu aduc prea multă informaţie. nici eu nu am brad natural în casă, dar împodobesc coroniţe. happy

 5. …combinaţii verificabile cu yahoo, la mine. happy
  ba te poftesc să nu mă hăuleşti mai târziu pentru că mă duc să-mi efectuez somnul de frumuseţe. remember? doar tu eşti în vacanţă.

 6. un parfum care are in compozitie si ceva brad imi este pe plac. am avut un astfel de parfum cu ceva ani in urma. si ca ulei esential il agreez . chiar mi ai dat o idee happy. daca tot nu am brad natural in casa macar mirosul sa il aduc.

 7. Frumoasa pasiune si o impartasesc si eu. Acum cativa ani am cumparat Cartea Parfumurilor. Este pasionant sa intelegi ideea unui parfum sau cum sa “porti” un parfum, daca ti se potriveste sau nu. Ce imi pare rau este ca de ceva timp am facut rost de un astm care nu ma mai lasa sa ma apropii prea mult de parfumuri.

 8. cartea parfumurilor a lui john oakes, roxana? îţi recomand călduros cartea lui octavian coifan şi, dacă vrei, câteva bloguri de parfum pe care eu le urmăresc. da, parfumul este o lume plină de poveşti şi mă bucur că împărtăşim această pasiune. mie, ca să fiu sinceră, îmi place mai mult să ştiu decât să am şi folosesc parfumul mai rar decât s-ar crede.

 9. Parfum de brad… nu m-as fi gandit nici intr-o mie de ani sa scriu despre asta… excelenta idee. Sarbatori fercite si parfumate happy.

 10. Eu cred ca a nu tăia un brad tine de evolutie. Nu gandeam astfelk acum ceva timp. Tu mi-ai umplut inima de bucurie, Nu stiu NIMIC despre parfumuri şi cred ca asa pot sti unde sa revin cand vreau sa-mi amintesc ceva, ca de tinut minte sigur…nu tin prea multe. Mă minunez. Felicitări, psi. Primeste-le că meriti! Ideea asta doar tie ti-ar fi venit.

 11. adriana este de vină, dor. de la ea m-am inspirat (voiam să vă mai dăruiesc o poveste parfumată în acest an) când am ales eroul. happy urările mele vor apărea şi ele… curând. sărbători cu bine.

 12. ideea asta de la tine mi-a venit, adriana. sigur o parte din informaţii le-am scotocit cu drag, dar lumea aceasta nu mi-e străină şi nici nu îmi va fi vreodată cu toate schimbările ei. curios: îmi place să ştiu, dar nu folosesc pe cât scriu… laughing

 13. cu mare drag, lotusica mea, primesc urarea ta. colinda mea apare puţintel mai târziu. este programată, eu acum doar ce am apărut dintre cupcakes, ademenită de vorbele voastre.. happy

 14. Recunosc, despre parfumuri nu știu mare brânză… adică știu că unele îmi plac și altele nu. Cam atât laughing dar când te văd pe tine despre câte povestești parcă îmi vine și mie să învăț mai multe despre ele. Și să știi că încă mai rețin povestea lui Coty big grin

 15. Mulţumesc, psi! tongue Mi-a plăcut mult să mă plimb prin pădurea de conifere şi să simt parfumul de verde şi brad. Aroma bradului mi s-a aşezat apoi ca un balsam pe suflet, tocmai bine pentru sărbătorile ce vin. Mulţumesc!
  Dragă pisic, îţi doresc sărbători luminate de iubirea celor dragi şi învăluite în parfum de brad şi amintiri frumoase! happy

Comments are closed.

error: Content is protected !!