decembrie, luni (c)- hand made sister

se naște mai întâi un zvon. ca un soi de ape iscate în batiste, el se ridică încet, abia atins de răsuflare, sferă transparentă şi fragilă peste care mâini nevăzute aduc atingerea lor delicată. o culoare, cea potrivită, o pensulă, un zâmbet şi amintiri parfumate cu pricepere şi pasiune.

cum se nasc globurile atunci când se nasc?

printre amintirile mele de demult, globurile sunt nişte minuni păstrate cu grijă peste an, desenate în culorile lor pale, cu ţesătură fină de sclipici, poveşti fragile pe care mă temeam uneori să le ating şi care împodobeau an de an bradul acela mare, apărut de cine ştie unde în casa noastră.

ca şi bomboanele de pom, acelea din fondantul tare şi uscat, deloc comestibil, globurile copilăriei mele treceau dintr-un brad în celălalt şi dintr-un decembrie în altul, legate cu aţa lor fragilă. şi le purtam de grijă să nu se spargă… ceva mai târziu, într-un decembrie de adolescenţi, îmi amintesc cum am umplut geanta mea de şcoală cu globuri noi, de sticlă fragedă, după ce stătusem câteva ore bune în frig, la coadă, aşa cum se stătea mereu, pentru orice. cutii noi şi colorate pe care cheltuisem aproape toate economiile mele, purtate spre casă ca o pradă preţioasă, de război. în anul acela mi s-a părut că bradul avea o strălucire aparte, cumva mai frumoasă decât tot ce ştiusem până atunci, poate şi pentru că ajutasem şi eu puţin, pentru prima oară.

peste toate aceste amintiri, peste anii aceia în care pisica mea de odinioară, naomi, se urca în brad căutând anume cele mai frumoase globuri ca să le spargă, după care privea amuzată la ploaia de cioburi, s-au aşternut zăpezile noi ale melancoliei. maya preferă să doarmă sub brad şi să jumulească la beteala ei, deloc interesată de podoabele roşii care luminează tăcut amintiri de ieri şi de mâine. poate şi de aceea bradul nostru are tot mai multe globuri de la un an la celălalt, iar eu ştiu prea bine că nu mă pot abţine să cumpăr ceva nou.

privesc de câteva zile la globurile desenate cu migală de handmade sister. în magazinul ei virtual s-au aşezat cuminţi, la sfat bun, pe lângă borcănaşele îmbrăcate la rândul lor de sărbătoare şi care aşteaptă cuminţi să poarte în ele cremele parfumate şi atent pregătite, globuri care, pictate de mâini pricepute, fac alegerea dificilă.

decembrie, luni… aştept marile zăpezi să mă ningă şi mă pregătesc din nou să fac daruri pentru oamenii dragi, într-o sărbătoare pe care o iubesc tocmai pentru bucuria aceasta de a dărui şi de a primi un zâmbet în schimb. o parte dintre cele pe care îl voi ruga pe moş crăciun să le aducă celor din lista mea lungă vor purta semnătura handmade (pachetele de crăciun) şi te întreb acum:

tu de unde cumperi cadourile pe care le vei face, de la magazin sau de la prieteni? dacă ar fi să alegi din acest magazin despre care am scris şi altă dată, pe care ţi l-ai dori? ce glob ţi-ar place să prinzi în bradul acestui an ca semn de mulţumire, de amintire?

22 thoughts on “decembrie, luni (c)- hand made sister”