despre oameni şi poveştile lor

acţiunea doboi

în urmă cu câteva luni, mai exact în iarnă, înaintea sărbătorilor, ca şi cum ar fi trebuit să închidem perfect anul (ne cunoscuserăm în ianuarie, luna de început, chiar de ziua soţiei sale) m-am revăzut într-o seară târzie şi geroasă cu mihai târnoveanu, oaspetele nostru de astăzi. eu aveam să-i dăruiesc nişte cărţi pentru copiii despre care auzisem  tot de la ei că, deşi români, nu ţinuseră în viaţa lor în mâini o carte în limba maternă, iar el pornea pe lungul drum al acţiunii doboi. iar astăzi, l-am rugat să ne dăruiască timp şi să răspundă la câteva întrebări (dacă doriţi să-l întrebaţi şi altceva, o puteţi face) în ideea în care sunt sigură că sunt încă mulţi oameni care află pentru prima oară despre această acţiune.

– cum s-a născut această acţiune? care a fost scânteia, ideea de la care a pornit această poveste frumoasă?

Actiunea “Români pentru Români” s-a nascut din dorinta noastra de a trimite un mesaj de solidaritate românilor din Harghita si Covasna, care-si pastreaza nationalitatea, limba si credinta stramoseasca in aceasta zona in care specificul românesc este supus unor agresiuni multiple. Ei tin acolo granita etnica, granita interioara, tin Romania vie. “Scanteia” cred ca a fost un gand trimis de Dumnezeu, caci focul mocnit era de mult in noi, a fost nevoie de un vant de primavara pentru a se vedea si flacara…

– cum te-a schimbat, cum v-a schimbat ceea ce faceţi, iată, de aproape jumătate de an? şi de unde găsiţi timpul necesar (ştiu că multă lume se plânge de lipsa lui, iar tu eşti, chiar eşti un om ocupat) de unde mai ai timp?

Chestiunea cu timpul tine de vointa si de organizarea propriei vieti. Campania “Români pentru Români” s-a desfasurat pe doua planuri. Primul plan a constat in contactul direct cu oamenii dispusi sa ne ajute in acest demers. Am gasit intelegere la cativa preoti vrednici din judetul Brasov, la directorul ziarului Cuvantul liber din Targu-Mures, dl Lazăr Lădariu, la prieteni si oameni simpli. Este de mentionat sprijinul substantial al Protopopului Brasovului, Parintele Danut Benga. Prietenul meu din Tara Fagarasului, profesorul Florin Palas, a organizat campania in zona respectiva. Al doilea plan s-a desfasurat pe facebook . Faptul ca români din toate colturile tarii, dar si din Diaspora, au raspuns pozitiv demersului nostru, ne-a dat putere si curaj, a confirmat faptul ca apelul la solidaritate cu taranii din satele Harghitei si Covasnei este intemeiat si ca nu suntem doi “nebuni”, ma refer la mine si la prietenul meu, care vorbesc cu peretii. Actiunea aceasta nu ne-a schimbat, noi asa gandim cam de 25 de ani, straduindu-ne dupa puterile noastre sa facem cate ceva pentru România, pentru români. Ne-am intarit convingerea ca poporul român este viu si iubitor de Hristos si Neam. Noi nu am facut altceva decat sa dam unor oameni posibilitatea de a-si manifesta aceasta dragoste, am “organizat-o” daca pot spune asa, la un nivel mic ce-i drept…gandeste-te ce s-ar putea intampla la o scara mai mare, institutionala, dar pentru acest lucru trebuie sa existe in primul rand vointa. Românii sunt dispusi sa actioneze, sa reactioneze, totul este ca cineva sa le ofere aceasta posibilitate, sa le puna la dispozitie un cadru organizat.

– am văzut în fotografiile de la recenta voastră vizită la doboi, cea de florii, un mihai cu chipul plin de lumină şi de emoţie, chiar schimbat aş spune, un purtător fericit de drapel. să fie această lumină datorată de faptul că prin munca voastră urmaţi îndemnul lui Iisus (“iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi)?

Intr-adevar, am fost foarte fericit, a fost una din cele mai luminoase zile din viata mea. Atunci cand te straduiesti sa mergi pe linia neamului in care Hristos ti-a harazit sa te nasti. Dumnezeu te ajuta, iti da puterea de a merge mai departe si uneori, in bunatatea Lui nemasurata, iti poate lumina si fata dupa cum zici tu, iti da fericirea dupa care alergam cu totii, dar de multe ori in directii gresite, luand drumul cailor false la capatul carora nu gasim fericirea ci substitute ale acesteia, baloane colorate de sapun pe care atunci cand le atingem, dispar. Fericirea dobandita prin Credinta este altceva, te face de fapt sa te simti liber, si atunci viata ti se schimba.

– ce urmează mai departe în această acţiune? ce v-aţi propus, cât s-a realizat şi care sunt planurile de viitor? întreb pentru că sunt sigură că mai sunt multe de făcut. şi mai ales, cum pot ajuta cei care află abia acum, dar ar dori să o facă?

Ne propunem ca prezenta româneasca in Harghita si Covasna sa se faca simtita mult mai pregnant ca pana acum, sa identificam problemele punctuale ale comunitatilor romanesti de acolo, sa atragem atentia asupra lor si sa cautam solutii mai ales. Constientizarea apartenentei la comunitatea de destin a neamului românesc este importanta atat pentru prezervarea limbii române ca mod de comunicare in cadrul familiei, cat si pentru perpetuarea credintei ortodoxe, veriga cheie in pastrarea identitatii nationale. Exista comunitati in care românii vorbesc in casele lor limba maghiara. Daca se merge in continuare pe aceasta panta descendenta din punct de vedere identitar, România va muri incet, dar sigur, in aceasta zona. Taranii romani si copiii lor trebuie sa ne simta pe noi, românii de peste tot, atenuand sentimentul abandonului pe care-l traiesc românii din acest stravechi spatiu românesc, urmaşii dacilor liberi. De aceea este nevoie de cat mai multe semne de solidaritate, de sprijin, chiar si simbolic. Puterea simbolului este mare, cine o subestimeaza greseste. Imi place sa cred ca noi, cei implicati in Actiunea “Români pentru Români” suntem ca vantul de primavara care nu poate inca sa urneasca muntii din loc, dar care face sa freamate padurea de pe coama lor.

– ce ai dori să le transmiţi celor care ne citesc? (aici poţi adăuga tot ceea ce crezi că este necesar şi completează acţiunea)

Poporul român nu este cel descris de “Stirile de la ora 5”, poporul român este Maria, care a trimis in contul destinat Actiunii „Români pentru Români” 30 de lei, bani din care se poate cumpara un steag tricolor ce ajunge intr-o casa de români din Harghita sau un volum de Mihai Eminescu, ce poate schimba viata unui copil de-acolo, un pachet cu alimente utile unei femei din Covasna, care atunci cand le foloseste la bucatarie se gandeste ca aceste produse au fost trimise de un român din Iasi, Cluj, Timisoara, Galati, Bucuresti sau Resita. Se gandeste ca acolo, in micuta ei bucatarie de la tara, nu este singura, acolo suntem noi toti, cei care daruim o farama din viata noastra altui român. Hristos sa va dea putere si fericire, dragi prieteni, si nu uitati… “Cu noi este Dumnezeu”.

îmi amintesc că atunci, la ceasul acela târziu, mihai dusese cărţile aproape de suflet cu recunoştinţă. ca pe un dar făcut sufletului lui. începuse să ningă, îi văzusem oboseala- îmi şi spusese că va ajunge târziu- şi l-am privit plecând în noapte: un suflet de român. ştiusem de-atunci că de acţiunea lui, a lor, voi mai auzi şi voi mai privi la chipul lui. luminat.

mai multe imagini și informații despre ceea ce fac niște români pentru români, puteți găsi pe pagina de facebook numită chiar acțiunea doboi. mulțumesc mult, mihai.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “acţiunea doboi

  1. Cu acest interviu (de care sunt foarte onorat), pot spune ca Actiunea Doboi merge mai departe si prin tine, si prin cititorii tai. Multumesc mult, Camelia! Hristos sa-ti dea putere si fericire!

  2. așa cum îți spuneam, mihai, eu văd blogul și ca pe un soi de agora, de loc în care mai spunem și altora despre faptele bune din jur. pentru că așa cum spuneai și tu, oamenii au înclinația naturală de a ajuta, de a face bine, dar au nevoie de un îndrumător de cele mai multe ori, așa cum ești și tu. dacă putem umple pagini de laude goale, de povești fantastice, de versuri și advertoriale, atunci gestul meu este unul perfect normal și cea care mulțumește trebuie să fiu eu. happy

  3. Nu ştiu ce aş putea adăuga eu. Aţi făcut-o voi bine şi punctual. Ce ştiu, însă, că am fost uimită să văd cât de mulţi oameni au zărit aura aia luminoasă a lui Mihai din ziua de Florii, bucuria omului binecuvântat şi naturaleţea purtării steagului ca pe un lucru pe care, parcă, l-ar face zilnic. Eu sunt mândră de el, de voi, cei care aţi pus umăr cu umăr, gând cu gând şi faptă cu faptă într-o acţiune care a început timid, dar a luat o formă impresionanta. Şi doar prin ”români pentru români”. Aşa cum e şi acest articol. Mulţumim.

  4. aura lui mihai exista, adriana. happy acum doar ce s-a mai intensificat. ai fost, ești norocoasă și știu că știi.
    iar eu am făcut totuși foarte puțin. nu e cazul să mulțumiți, chiar deloc.
    și da, are și mihai norocul lui cu tine. sunt sigură că i-ai fost sprijin și reazem cînd s-au închis uși. pentru că în voluntariat ți se închid și uși în nas, știu prea bine.

Comments are closed.